Hlavní obsah

Moderním koupelnovým bateriím vládnou hrany a barvy

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr koupelnové baterie může být někdy pořádný kříž. Sehnat potřebné kusy tak, aby odpovídaly našim představám a přitom byly, nebo alespoň vypadaly, z jedné řady, není snadné.

Článek

Prakticky žádný z výrobců nenabízí v rámci jedné řady všechny typy umyvadlových a všechny typy vanových a sprchových baterií tak, abychom si mohli nakombinovat přesně to, co by nám nejlépe vyhovovalo. Obvykle pak proto musíme buď ubrat na svých představách, anebo volíme typy napříč značkami.

Při výběru baterie mějme neustále před očima celkové zařízení naší koupelny. To, že jeden model vypadá úžasně, když je vystavený v obchodě, ještě nezaručuje, že bude stejně báječně vyhlížet u nás doma.

Hitem jsou hrany

Méně zkušený zákazník bude v dobře zásobeném obchodě patrně zaražený množstvím koupelnových baterií v hranatém provedení. Právě hranaté tvary teď ale hrají prim v tom, co se žádá.

Hranaté mohou být jak pákové baterie, tak modely s kohoutky, které mají podobu kostky. Designovým bonbónkem jsou sprchové sety v hranatém provedení nebo na zemi stojící baterie určené jako doprovod pro solitérně umístěné vany.

Chromoterapie uklidňuje barvami

Výkřikem poslední módy jsou barvy. Nejde ale o barvy baterií, nýbrž o barevné prosvícení proudu vody prýštícího ze sprchy. V hlavici sprchy je zabudovaná malá turbínka, která napájí sadu svítících LED diod umístěných mezi otvory sprchy. LED diody mohou svítit v jednom odstínu, anebo měnit průběžně svou barvu (červená-modrá-zelená).

Voda pak vypadá, jako by byla sama barevná. Pointou této novinky je přesvědčení, že barvy nám pomáhají uvolnit se a odpočinout si.

FOTO: archiv firmy Sapho

Termostatické modely se hodí k vanám

Ke známým zajímavostem patří tzv. termostatické baterie. Jsou osazené dvěma kohoutky, z nichž jeden slouží k nastavení teploty, která je nám příjemná (s možností zaaretování dětskou pojistkou), a druhým pak už jen pouštíme vodu. Baterie sama určuje poměr teplé a studené vody a zaručuje, že z kohoutku nepoteče teplejší nebo studenější. Na počátku chvilku trvá, než se voda ohřeje na požadovanou teplotu. Pak ale její teplota již nekolísá.

FOTO: Perfecto Design

Termostatické baterie se hodí nejvíce ke sprchám a k vanám, protože při běžném mytí rukou postrádají svůj význam. Člověk se většinou stihne umýt dříve, než se voda prohřeje. A navíc termostatické baterie nikdy neponechají vodu úplně ledovou, což spousta lidí např. při ranní hygieně u umyvadla vyžaduje. Podmínkou pro jejich bezchybný chod je dostatečný tlak vody.

Co se skrývá pod omítkou?

K trendům poslední doby také patří tzv. podomítkové baterie. To znamená, že jejich tělo je zasekáno do zdi. Na povrchu je pak jen vlastní ovládací mechanismus (páka, kohoutky) a eventuálně výtoková trubka, již ovšem může nahradit napouštění vany přepadem.

Hlavní předností je úspora místa. Především v menších vanách nebo ve sprchovém koutě nehrozí riziko, že se udeříme o vyčnívající části baterie. Zanoření baterie pod omítku a zachování jen ovládacích prvků na vrchu vypadá i zajímavě.

FOTO: archiv firmy Sapho

K častým obavám zákazníků u tohoto řešení patří náročnost oprav a případných výměn podomítkových baterií. Poruchovost těchto modelů je identická s poruchovostí klasicky řešených baterií. Pokud už k závadě dojde, lze ji většinou snadno odstranit bez sekání. Tělo baterie je totiž zapuštěno tak, aby po odkrytí destičky bylo snadno přístupné. Podomítkové baterie se snáze zasekávají do cihlových zdí než do panelů.

Baterie montované přímo na vanu

U vanových baterií jsou stále oblíbenější modely montované přímo na okraj vany, eventuálně jemně za něj. Působí elegantně a nepřečnívají nad prostor vany, takže opět nepřekážejí při koupání.

Mezi velice elegantní patří modely, kde standardní výtoková trubka je nahrazena plošinou, z níž voda plyne v podobě několik centimetrů širokého vodopádu.

Při jejich instalaci je nezbytné zachovat přístup k tělu baterie umístěnému pod vanou v podobě malé šachtičky. Tu bychom ostatně měli mít vytvořenou už kvůli snadné dostupnosti sifonu. Zakrytí šachtičky zdaleka nemusí kazit vzhled vany. Její dvířka lze pojednat elegantně.

Baterie umístěné za umyvadlem

S tím, jak se mění trendy v řešení interiéru koupelen, mění výrobci i proporce baterií. Jestliže se dnes prosazuje trend umístění umyvadla na desku, znamená to, že baterie bývá situována na téže desce, ovšem za umyvadlem. Při standardních rozměrech by ale výtoková trubka byla moc nízko nad umyvadlem. Pro takto umístěná umyvadla volíme i speciální typy baterií, které mají výtokovou trubku prodlouženou o jejich výšku.

FOTO: archiv firmy Perfecto design

Sprchové sety

Samozřejmostí jsou dnes sprchové sety, které se skládají z baterie ovládající přívod vody do dvojice sprch, ruční a hlavové. Ruční sprcha slouží k omytí a masáži, hlavová pak kromě omytí i k relaxaci a uvolnění. Otvory na její široké hlavě bývají od sebe vzdálenější, aby se proud vody rozložil do plochy a zjemnil.

Baterie je doplněná přepínačem mezi sprchami. Ten je buď ovládaný manuálně, nebo udržovaný v nastavené pozici pouze tlakem vody. Zajímavý je i tzv. sprchový sloup zabudovaný do podlahy sprchového koutu. Baterie a obě sprchy jsou pak integrované do jeho těla.

Cenový rejstřík

  • Nejlevnější modely jsou za necelých 500 Kč, jim se ale raději vyhneme. Výrobci neposkytují žádný záruční servis a i náhradní díly k nim se dohledávají obtížně. 
  • Rozumný střed se pohybuje mezi částkami od 1500 do 5000 Kč. V tomto rozsahu lze najít vanové, umyvadlové, termostatické baterie i sprchové sety.
  • Designové modely se prodávají i za několik desítek tisíc korun. Platí pravidlo: čím inovativnější design výrobce zvolil, tím hlouběji sáhneme do kapsy.

Vyrobeno ve spolupráci s firmami www.vodovodni-baterie.net a www.perfecto.cz

Sedm praktických rad

1. Při výměně baterie dáme pozor na rozteč přívodových trubek. Dříve to bylo 100 mm, nyní je standardem 150 mm.

2. Při osazování nové baterie použijeme těsnění se sítky. K bateriím připojeným bez sítka výrobci neuznávají reklamace.

3. U dražších modelů bývá zajištěn servis u zákazníka doma.

4. Začne-li páková baterie kapat nebo protékat, znamená to poškození keramických destiček v kartuši. Je nutné ji vyměnit. Musíme koupit novou kartuši o správné velikosti. Vypneme přívod vody, vymontujeme původní a s ní se vypravíme do obchodu. Baterie s větší kartuší mají delší životnost.

5. Baterie s přepínačem toku vody mezi trubkou a sprchou mohou mít tento prvek mechanický (tj. s možností aretace). V jiném případě může být přepínač udržován v poloze „sprcha“ jen tlakem vody. Druhý systém se nehodí tam, kde je nízký nebo kolísavý tlak vody, eventuálně ke karmám.

6. Baterie k umyvadlům mohou být doplněny táhlem pro uzavírání výpusti. Lépe těsní systém zvaný klik-klak: špunt po prvním stisknutí výpusť uzavře, po druhém vystoupí do výšky a odtok vody uvolní.

7. Volíme-li baterii s kohoutky, pak raději takovou, kde se kohoutky otáčejí jen o 90 °.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám