Hlavní obsah

Moderní garážová vrata jsou funkční a zároveň pohledná

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garážová vrata jsou u většiny rodinných domků největším samostatně se pohybujícím předmětem. Často jsou také nejpoužívanějším vstupem do domu, máme-li garáž propojenou s domem. Nejen proto je musíme vybírat pečlivě.

Článek

Typy vrat a použití

Křídlová vrata se používají jen v případech, kdy je nutné otevírat je do vnějšího prostoru. Pro garáže nejsou praktická a jejich automatizace je finančně náročná. Vrata výklopná jsou nejlevnější na trhu a tomu odpovídá i provedení. Z valné většiny jsou nezateplená, nedostatečně dotěsněná po obvodu a jejich velkou nevýhodou je vyklopení křídla do prostoru před garáží při pohybu vrat. Jsou vhodná tam, kde neklademe důraz na zateplení či zabezpečení.

Rolovací vrata díky svému konstrukčnímu řešení nezabírají téměř žádné místo v garáži, mimo prostor za překladem. Jsou vhodná tam, kde vrata sekční nebo posuvná nelze nainstalovat z konstrukčních důvodů. Lze je osadit bez jakýchkoli stavebních úprav již do hotové garáže, což je jejich výhodou. Naopak jejich nevýhoda je v potřebě většího prostoru za překladem, kde je umístěn box pro nábal lamel. Jsou navíc méně tepelně izolovaná a jejich dodatečná automatizace je složitá.

Vrata posuvná do boku jsou stále oblíbenější a většinou se používají tam, kde jsou zároveň i jediným vchodem do domu, nebo kde majitel vyžaduje z jakéhokoli jiného důvodu vstup pro osoby, které nevjíždějí autem. Proto mají funkci, která je otevře jen na šířku potřebnou k průchodu osob. Tím se mj. zabraňuje tepelným ztrátám.

Sekční vrata výsuvná pod strop hrají naprostý prim v garážových vratech. Jsou cenově snadno dostupná a technicky výborně řešená. Jak vrata sekční, tak posuvná jsou většinou dobře tepelně izolovaná, existuje široká nabídka jejich konstrukčních řešení, barev či doplňků. Automatizace obou typů je snadná a je možná i dodatečně. Je jen velmi málo garáží, kam tato vrata nelze z technických důvodů namontovat.

Než rozhodneme o vzhledu

  • Předně si zvolíme celkový design, tj. zda bude každý dílec (sekce) zcela hladký, nebo zda bude rozdělen do užších či širších pruhů drážkami, anebo bude mít např. kazetový vzhled (před lety hodně populární).
  • Následně se rozhodneme pro strukturu povrchu. Ten může být hladký, nebo imitovat povrch dřeva. Na hladkém povrchu sice např. vzorek dřeva lépe vynikne, ale také na něm zazáří i kdejaká nečistota. Hrubší povrch imitující dřevo naopak lecjakou tu šmouhu skryje.
  • Nakonec zvolíme samotnou barvu či vzor. Vzory napodobující nejrůznější druhy dřeva patří k nejoblíbenějším. K architektonicky moderně pojatým domům ale čím dál častěji zákazníci volí jen čistou bílou barvu nebo některý z odstínů šedi. Dnes již není problém sladit vzhled garážových vrat s dveřmi a okny domu. Většina velkých specializovaných firem dodává nejen vlastní vrata ke garáži, ale také vedlejší vstupní dveře ve stejném vzhledu.

Kdy je nutné zateplení

Ve chvíli, kdy máme vybraný typ vrat, můžeme se zabývat vlastním provedením. Důležitou vlastností je zateplení.

Vrata bez jakékoli izolace, nebo jen s minimální (v podobě polystyrenu) si můžeme dovolit u samostatně stojících garáží nebo tam, kde se snažíme o minimální cenu.

Rozhodně však nesmíme podcenit kvalitu izolace u garáží, které jsou součástí domu. Špatně izolovaná garáž se totiž projeví jako příčina značných tepelných ztrát celého objektu. Nejlepší a nejpoužívanější izolační materiál je u garážových vrat polyuretan.

Pohyb a ovládání

Ačkoli je možné mít vrata s manuálním ovládáním, drtivá většina zákazníků volí raději možnost automatického otevírání, kdy se vrata zvedají připojeným motorem.

Pozor!
Nemáme-li jiný vchod do garáže než vrata, nesmíme zapomenout na nouzový zámek! Ten bude naší spásou ve chvíli, kdy motor přestane fungovat (např. při přerušení dodávky elektřiny).

K automaticky ovládaným vratům se dodává dálkový ovladač v různých provedeních podle požadavků zákazníka. Nejčastěji mívá dva prvky - prvním se ovládají vrata pro vjezd na pozemek, druhým pak vlastní vrata od garáže.

Kvalitní sekční vrata mají dnes spoje jednotlivých sekcí provedené tak, aby nebylo možné si v nich přivřít prsty. Toto opatření požadují od výrobců evropské normy.

Kolik to bude stát

  •  Cenu bez předchozího prohlédnutí garáže žádná seriózní firma zákazníkovi po telefonu neřekne.
  • Rámcově lze předpokládat, že plně izolovaná vrata o klasickém rozměru 250x200 cm vyjdou přibližně okolo 30 tisíc korun včetně motoru a DPH. Široká vrata pro dvojgaráž o stejné výšce, ale o šířce 4 m, budou včetně motoru a DPH stát zhruba 45 tisíc.

Vytvořeno ve spolupráci s firmami Lomax a Olymps Door.

Pět pravidel dobré firmy

 1. Posílá na místo realizace technika, obvykle zdarma. Teprve po obhlídce garáže může technik doporučit zákazníkovi nejen nejvhodnější typ vrat. A samozřejmě až tehdy je schopen debatovat o cenách.

2. Zajišťuje nejen záruční, ale i pozáruční servis, obvykle obsahuje i pravidelnou údržbu vrat. Některé firmy např. za pravidelně placený paušál pošlou své techniky jednou za rok na kontrolu vrat, kteří na místě případné závady opraví.

3. Má k vratům i náhradní díly. Přiznejme si, že existuje jistá šance, že do vrat může někdo z rodiny nedopatřením nabourat…

4. Má kvalitní technické zázemí, nejlépe se vzorkovnou. Garážová vrata totiž nelze prodávat přes internetový obchod z domova.

5. Nejlépe ji reprezentuje kvalitní a vstřícný personál. Často si nejlepší obrázek učiníme už podle lidí, s nimiž ve firmě hovoříme. Náš tip V naší republice probíhají každý rok dva velké stavební veletrhy, na nichž jsou přítomni všichni největší prodejci garážových vrat. Vyplatí se využít jejich výhodných nabídek, které během veletrhu poskytují. Někteří nabízejí slevu v procentech, jiní dodávají k vratům motor zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám