Hlavní obsah

OBRAZEM: Romantický večer u vína okoření stylové doplňky

Novinky, Dana Kysučanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřít si lahev dobrého vína, lehnout si s partnerem na kožešinu ke krbu a poslouchat jak praská dřevo. To je u mnoho lidí představa dokonale romantického večera. Ale proč při tom nepoužít i praktické a estetické doplňky?

Článek

Než koupíte víno, je třeba promyslet, na co máte chuť nebo k jaké příležitosti ho kupujete.

  • Zda máte radši bílé, červené, růžové nebo třeba sekt. V každém případě pro vás máme tip, jak správně lahev vychladit, otevřít a servírovat, aby chutnalo ještě lépe.
  • Máte-li tedy koupené víno, které máte vyzkoušené a víte že vám chutná, anebo ho chcete vyzkoušet, v první řadě je asi nejdůležitější ho vychladit na ideální teplotu. Ta je u každého vína jiná, ale zpravidla bývá u červeného vína mezi 14-16 °C. U bílého vína je ideální teplota pro servírování kolem 10-12 °C. Teplotu vína změříme pomocí speciálního teploměru na víno.
  • Sklenice na bílé víno jsou obecně o něco užší a menšího obsahu. Je to proto, že bílá vína se podávají chladnější, menší obsah tedy neztrácí svou teplotu, než jej stačíme vypít. Naopak sklenice na červené víno může mít i poněkud buclatější proporce.

:. Chladič vína z nerez oceli dvouplášťový s vakuem. Nevhodné mýt v myčce. Foto: Leopold

:. Speciálně uzpůsobený teploměr pro měření teploty vína přímo v lahvi. To umožní speciálně uzpůsobený držák, který nedovolí sklouznutí teploměru. K teploměru také patří šroubovací ochranný obal skleněné části teploměru. Délka 18 cm. Foto: Cilio

:. Vývrtka s řezákem na fólii z plastu a chromované oceli. Foto: Blomus

:. Nerezová zátka na víno univerzální. Velikost 10 cm. Materiál matný nerez, guma na utěsnění lahve. Nedopitou lahev vína můžete v klidu zašpuntovat a nechat na příště. Foto: Cilio

:. Chytač kapek z nerez oceli. Díky molitanové výplni se vám nestane, že bude ubrus od červeného vína, kapky se zachytí o molitan a nepropustí je ven. Foto: Blomus

:. Karafa na víno. Tvar hrdla co nejvíce zachytává kapky vína zpět do nádoby. Elegantní a praktický způsob jak servírovat víno. Foto: Leopold

:. Nálevka umožní nalít tekutiny na mililitr přesně. Díky zúženému hrdlu se už nebudete muset hádat kdo má méně a kdo více ve sklenici. Foto: Blomus

:. Většina lidí má doma sadu sklenic na víno. Ovšem málokdo ví, že je rozdíl ve sklenici na červené a bílé víno. Foto: Leonardo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám