Hlavní obsah

Bydlet se dá komfortně i úsporně

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální stavba vyjadřuje životní styl majitelů, kteří si postavili rodinný dům na okraji města v zeleni. Jejich dům je synonymem pro harmonický život v souladu s přírodou a poskytuje zázemí přesahující běžné bytové potřeby. Na první pohled je zřejmé, že tato dřevostavba není jen obyčejným bydlením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Sám majitel, který se vyzná v současných trendech ve stavebnictví, je přesvědčen, že dřevostavby jsou důstojnou alternativou ke klasickým zděným stavbám.

Ať už kvůli nižší hmotnosti konstrukce, subtilnějším obvodovým stěnám, rychlé výstavbě, snadné změně dispozice domu v průběhu jeho používání, velmi dobrým tepelně technickým vlastnostem, ale také příjemnému a zdravému ovzduší v interiéru.

Z těchto důvodů se s manželkou rozhodli pro dřevostavbu, kterou dokončili v roce 2000 v původní konstrukci a vloni ji rekonstruovali tak, aby dosáhla hodnot pro nízkoenergetický dům.

Rekonstrukce nového domu

Původní konstrukce domu je z profilu sloupků 80x160 mm, vnější opláštění ze zasroubené frézované kulatiny o průměru 120 mm, vnitřní obklad z modřínových palubek 24 mm, v koupelně a v kuchyni částečně ze sádrokartonu kvůli obkladům. Skladbu stěny směrem z interiéru tvořila palubka (SDK) 24(15) mm, parozábrana, minerální vlna 160 mm a dřevěný obklad 120 mm.

.: Obývací pokoj, kde dřevo hraje prim, působí díky francouzskému oknu vzdušně a prostorně. foto: Právo/Petr Hloušek

I při těchto parametrech byl dům velmi úsporný, roční platba za plyn na vytápění, ohřev vody a vaření nepřekročila 6000 Kč, přičemž dům byl částečně vytápěn dřevem v množství cca 10 m2 ročně. „Rekonstrukce domu spočívala ve vnějším obložení dřevěným roštem a vložením dalších 100 mm tepelné izolace z minerální vlny.

Nový je také dřevěný obklad z hoblovaných fošen tloušťky 40 mm s provětrávanou mezerou,“ vysvětluje hostitel a doplňuje, že byla zvětšena i tloušťka izolace střechy na 360 mm s provětrávanou mezerou a původní okna vyměnili za okna s izolačním trojsklem.

.: Stylová ložnice obložená dřevem s masivním přírodním nábytkem poskytuje zdravý odpočinek.foto: Právo/Petr Hloušek

Majitel v této souvislosti zmiňuje naprosto atypický průběh zimy 2006-2007 s tím, že nemůže srovnávat spotřebu energií s minulými zimami. „Jisté je, že podíl spotřebovaného plynu na ohřev vody je vyšší než podíl plynu na vytápění.

Dům bohužel není vybaven solárním ohřevem vody, protože v době jeho vzniku se alternativními způsoby vytápění nikdo vážně nezabýval. Nejspíš kvůli ceně energií, která byla výrazně nižší a návratnost investic se jevila jako velmi problematická,“ přibližuje situaci hostitel.

Výrazně lepší vlastnosti domu

I když nešlo srovnat zimní období, v létě se montáží dalších izolací a zejména provětrávaných mezer výrazně zlepšily vlastnosti domu. Ani během tropických dnů při 36 °C teplota v domě nevystoupila přes 25 °C a za celé letní období nebylo nutné pustit klimatizaci.

Také velké přesahy střechy zajišťují dobrou ochranu fasády domu, zabraňují pronikání slunečních paprsků do interiéru a přehřívání domu v létě. Naopak nízké slunce v zimě příjemně místnosti prohřívá.

.: Součástí obývacího prostoru je jednoduchá jídelna a krbová kamna, vytvářející útulnou atmosféru.foto: Právo/Petr Hloušek

Dům se obejde bez nákladných technických zařízení, vytápění domu v době nepřítomnosti majitelů zajišťuje plynový kotel. Provoz kotle je omezen na přibližně dvě hodiny denně, a to na 1 hodinu ráno od 5.00 do 6.00 a následně od 16.00 do 17.00 hodin. Odpoledne se topí v kamnech na dřevo, která svým hořením a spotřebováváním vzduchu a dalším sekundárním vzduchem z interiéru zajišťují i větrání. Čerstvý vzduch je do domu přiváděn okenními mikroštěrbinami.

Luxusní a zároveň praktický

Prostorný přízemní dům s podkrovím je výsledkem konzultací s architektem, který bral v úvahu velikost pozemku. Stylové provedení a upravené okolí vytvářejí z domu vkusnou, originální a přitom praktickou stavbu.

V přední části je chráněný hlavní vchod. Z předsíně je vstup do velkoryse řešeného obytného prostoru s kuchyňským koutem, jídelnou a obývacím pokojem. Z obýváku vede francouzské okno na terasu, která v létě zvětšuje obytný prostor a je jako stvořená pro příjemné posezení na čerstvém vzduchu. Obytný prostor působí ve dne díky dennímu světlu a dřevěným obkladům i podlahám přirozeně, večer se postará o komorní atmosféru oheň v krbových kamnech.

V přízemí je situovaná koupelna s WC a jedna místnost, která slouží po odchodu dětí jako pokoj pro hosty. V podkroví se nachází ložnice, ateliér, komora a druhá koupelna s WC.

.: Klasicky vybavená koupelna s WC v podkroví se vyznačuje příjemnými obklady .foto: Právo/Petr Hloušek

Dům odráží do posledního detailu životní styl a individualitu hostitelů, kteří se spolu s architektem podíleli na dispozičním řešení, na harmonii všech detailů, barevném ladění i kombinaci použitých materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům za cenu bytu

Zkušenosti posledních let potvrzují stoupající zájem o bydlení v dřevostavbách. Jednak proto, že moderní technologie umožňují zdravotně nezávadné bydlení,...

Místo chaty dům

Když se daří, tak se daří. To potom není ani problém na místě chaty rodičů postavit moderní stavení k celoročnímu obývání. Originální novostavbu si pochvaluje...

Z paneláku do rodinného domku

Kdo by nechtěl bydlet dvacet minut od hlavního města a přitom mít les na dosah? Manželé Vohnoutovi z Nových Jiren si přímo vychutnávají okolní přírodu. Povedlo...

Výběr článků

Načítám