Hlavní obsah

Žhavá dáma s párou

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starost o prádlo dopadá i v dnešní době stále spíše na ženy, mnoho zástupkyň něžného pohlaví ale žehlení nemá v oblibě. I přes nepopularitu patří žehličky ale k nejužitečnějším a nejčastěji používaným domácím spotřebičům.

Článek

Prababičkami dnešních žehliček byly kovové bloky, které se ohřívaly na kamnech či plotně, dalším vývojovým stupněm na cestě byly přístroje plněné žhavými uhlíky či lihem.

První typy, které se už podobaly těm dnešním, měly uvnitř těla zabudovanou spirálu zahřívanou už pomocí elektrického proudu a objevily se v minulém století. K usnadnění práce přispěly později také termoregulátory, které umožňují udržení zvolené teploty pro příslušný typ prádla (např. bavlna či len)

Moderní žehličky mají snadné ovládání. Foto Philips

Během žehlení dochází vlastně k vyhlazení tkaniny za pomoci vysoké teploty a tlaku, kvalitně vyžehlené prádlo si zachová svůj tvar i po vychladnutí.

Pokud ovšem košile či tričko či jakkákoli jiná součást vaší garderoby strávila na sušáku delší dobu, nezbývá než je při žehlení také napařit. Jednoduchou aplikací tepla a páry lze vyhladit  záhyby a nerovnosti do hladka, látky jsou navíc ještě ohebnější a poddajnější. Při žehlení se vyhněte  krouživý pohybům, tím se látka zbytečně natahuje. Záhyby, které se nechtějí vyhladti, žehlete podélně a napařte je.

Nelehký výběr

Na trhu je k dostání škála žehliček, většinou velmi šikovných. Ovládají od nastavení teploty, napařování a kropení i možnost regulace množství páry. Některé mají i funkci anti drip, která zabrání odkapávání.

Při výběru dbejte na materiál, z kterého je vyrobena žehlicí plocha. K dostání jsou modely hliníkové, teflonové ale i s keramickou deskou. Zjistěte také, jaký příkon vyhlédnutý přístroj má , mělo by to být více než 1400 wattů. Pokud jste roztržití, a cestou do práce přemýšlíte, zda jste náhodou nenechali žehličku zapnutou, oceníte i funkci automatické vypínání.

Elegantní design a luxusní barevné provedení. Foto ETA

Jak správně vyžehlit

Některé materiály, které se při ručních pracích nebo šití žehlí, jsou velmi citlivé na teplo a mohou se přilepit na žehlící plochu. Pro žehlení ručně vyrobených tkanin jsou vhodné všechny žehličky.

Abyste se vyhnuli přilepení a tvorbě žmolků z látek jako jsou syntetické, přilnavé a tavitelné látky, postupujte následovně: - přesvědčte se, že máte žehličku nastavenu na správnou teplotu. Vhodně je tak použití kousku látky, která oddělí povrch žehličky s žehleným kouskem.

Kvalitní povrch žehlicí desky je při výběru velmi důležitý. Foto Group SEB/Tefal

Jestliže se vám nakupilo v prádelním koši značné množství prádla, pečlivě je roztřiďte a začněte od materiálů, které se žehlí při vysokých teplotách (len, bavlna). Končit tak budete jemnými látkami (hedvábí, syntetika).

Ty  lze vyhladit i žehličkou, která je již vypojená ze zásuvky a vy můžete zužitkovat zbytek tepla. Tímto postupem se dají snížit náklady za elektrický proud. Potížím při žehlení můžete předejít i tak, že budete prádlo kvalitně věšet a po proschnutí jej včas podrobíte péči vaší žehličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám