Hlavní obsah

Hrátky s obytným prostorem

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy se mění a mění se i potřeby bydlení. I když žijeme v malém panelákovém bytě, toužíme mít kolem sebe příjemný a uvolněný prostor. Přestavba dosavadní dispozice je možností, jak si sen o lepším bydlení splnit. Nechte se inspirovat našimi návrhy.

Článek

Valná většina bytového fondu je stále ještě v panelových domech postavených před dvaceti nebo ještě více lety. Potýkají se s množstvím nešvarů. Jedním z nich je naprosto nevyhovující dispozice.

Nároky současného obyvatele jsou podstatně vyšší. Byt již není vnímán jen jako ryze účelové zařízení, ale je to současně i místo pro život. Železobetonovou konstrukci nenafoukneme, můžeme ale účelně posouvat vnitřní příčky tak, aby vzniklý prostor byl nejen funkční, ale také vzdušný a pohodlný.

Odborníci poradí

Nesmíme zapomenout, že pokud se chystáme ke stavebním rekonstrukcím, potřebujeme vyjádření statika. Sami nejsme schopni určit, zda stěna, která na první pohled vypadá jako příčka, náhodou není staticky nosná. Konstrukce panelového domu tvoří jeden kompaktní celek a jednotlivé segmenty jsou vzájemně provázané.

Nápad, jak pozměnit své bydlení

Vyplatí se nám i investice do porady s architektem. Ten pomůže v bytě vytvořit logické vazby a komunikace. Upozorní nás na případná rizika a navrhne optimální řešení.

Předsíň, koupelna, kuchyň

Nejčastějšími a také nejvděčnějšími objekty pro přestavbu jsou koupelna s kuchyní a předsíní. Zde bez zásadnějších stavebních úprav můžeme dosáhnout viditelného efektu.

l Koupelnu obvykle upravujeme vyzděním původního umakartového jádra. To ale nepřináší žádanou úlevu, a proto právě architekt dokáže poradit, kde lze přidat potřebné centimetry, takže do koupelny po úpravě v pohodě vtěsnáme nejen pračku s vanou, ale mnohdy i nadstandardní sprchový kout.

l Předsíň bývá minimální, navíc v ní mnohdy stojí vestavěné skříně. Jestliže to ostatní úložné prostory dovolí, skříň odstraníme. Výsledkem bude poměrně prostorná hala. V opačném případě opatříme křídla dveří zrcadlem. Optický klam je dokonalý a místnost získá potřebnou hloubku.

Jak by mohl vypadat předělaný byt.

l Kuchyň, nelze-li ji otevřít do obývacího prostoru, upravujeme novou kompozicí nábytku. Stačí vyměnit pracovní desku a dvířka, výsledný efekt je překvapivý. Pokud měníme všechen nábytek, stojí za uvážení, zda je možné některé dveře původně průchozí kuchyně zrušit a linku řešit jako rohovou. Vznikne tak spousta nového úložného prostoru i pracovní plocha.

Obytný prostor

Pokud rodina žije pohromadě, vyplatí se upravit hlavní obytné prostory jako multifunkční místo. Čas strávený v obývacím pokoji a v kuchyni je přibližně stejný, nabízí se tedy logické řešení tyto dvě místnosti propojit. Nejjednodušší a nejlevnější je odstranění dveří a sjednocení podlahové krytiny. Odstraníme-li příčku, zpravidla kuchyň pocitově oddělujeme barovým pultem nebo alespoň jídelní zónou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám