Hlavní obsah

Jak rekonstrukce zvětšila koupelnu atypického bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelový byt, ve kterém právě skončila rekonstrukce koupelny, rázem získá docela novou tvář. V případě tohoto atypického bytu se jeho majitelům Jiřímu a Martině navíc podařilo přijít s novým řešením, díky kterému získala koupelna větší rozměry. Stejně pečlivě a uvážlivě se mladí manželé věnovali i novému vybavení. Pojďme se společně zastavit u některých důležitých momentů, které výsledný dojem a komfort každodenního používání výraznou měrou dotvářely.

Článek

Původní koupelna sloužila, seč jí síly stačily. Unifikovaný vzhled 160x160 cm, který v průběhu let používání doznal závažné trhliny, byl vylepšen omyvatelným obkladem s imitací dlažby, který přece jen vypadal lépe. „Dobře jsme si ale uvědomovali, že je to jen dočasné řešení,“ vysvětluje Jiří a vzpomíná na typické trojúhelníkové umyvadlo se společnou baterií, obsluhující současně i vanu. Rodina se také rozrostla o dvě děti a k nevyhovujícímu stavu se stále výrazněji ozývala i příliš malá velikost koupelny. „Všichni čtyři ráno vstáváme ve stejnou dobu a zhruba v průběhu dvaceti minut jsme se potřebovali vystřídat v koupelně, děti navíc za naší asistence. Asi to nemusím podrobně popisovat. Prostě jsme už s rekonstrukcí nemohli otálet.“

Cestou k cíli

Cesta za novou koupelnou začala v koupelnových studiích. Základní průzkum trhu měl přinést jak orientaci v nabídce, tak i v cenách a tedy i v celkovém rozpočtu, který by na vybavení koupelny byl dostačující. „Nejprve jsme si udělali představu, jaké vybavení bychom v koupelně chtěli a pak teprve jsme se zajímali o ceny. Vycházeli jsme z toho, že novou koupelnu pořizujeme na mnoho let a nechtěli jsme šetřit za cenu kompromisů. Přitom jsme ale pochopitelně chtěli udržet rozpočet v rozumných cenových mezích,“ pokračuje Jiří.

To se také podařilo. Nakoupili podle svých představ, kdy nemuseli slevovat a s cenami se také udrželi. „Až na dvě výjimky,“ přiznávají svorně manželé. Neodolali totiž dvojumyvadlu Laufen Palace. Určitě jsme mohli koupit umyvadlo o několik tisíc korun levnější, ale v celkové sumě rekonstrukce to zase až tak výrazný rozdíl nebyl a dnes jsme opravdu rádi, že jsme dali na svůj první dojem – umyvadlo je v koupelně dominantní a jiné bychom si dnes už nedovedli představit. Udělali jsme určitě dobře.“

Pro komfort i pohodlí

Druhou věcí, za kterou zaplatili více, než původně předpokládali, byla sprchová hlava Raindance značky Hansgrohe. „Zde jsme považovali za důležité přidat i klasickou hlavici, také značky Hansgrohe, pro lepší možnost osprchování jednotlivých částí těla. Sprcha Raindance s nebývale velkým sprchovým talířem staví relaxaci při sprchování zase o stupeň výše. Jiří s Martinou nenechají ve sprchovém koutu dopustit ani na podomítkovou termostatickou sprchovou baterii Oras, která dokáže udržet předem navolenou teplotu.

„Je to příjemné i pro nás, dospělé, ale výhoda stálé teploty je báječná věc především, když se sprchují samy děti,“ dodává Jiří a ještě upozorňuje na sprchovací vaničku z drceného mramoru, která je navíc příjemná při doteku bosou nohou. Pohodlná je její nízká výška, bezpečí sprchujících zaručuje protiskluzová úprava dna. Záměrně zvolili typ s otevíracími dveřmi, kde jsou vyloučeny problémy s pojezdy – nesrovnatelně snazší je i údržba. Jedinou nevýhodou je, že při otevření dveří po sprchování z nich na zem mimo sprchový kout kape voda. „Ani to není neřešitelné a určitě bychom kvůli tomu neměnili…“

Otopný žebřík s termostatem

Na protější straně koupelny byla umístěna asymetrická vana ROSA II. Manželé sice zpočátku možná mírně váhali, ale dostatečně velká koupelna bez problémů dovolovala vanu i sprchový kout, tak bylo rozhodnuto. Ostatně, které děti by koupel ve vaně plné vody nemilovaly? Vybavení koupelny doplňuje elektrický otopný žebřík s termostatem.

„Pro nás to byl kompromis za podlahové topení. Důvodem také byla nutnost dosušovat ručníky, kdy při jednom sprchování rodiny spotřebujete hned čtyři kusy – a zároveň jsme chtěli přitápět koupelnu kvůli dětem. Ze zkušenosti doporučujeme pořídit žebříky co nejdelší.“ Pro pračku se samostatnou sušičkou bylo navrženo místo v nice, aby volně stojící spotřebiče v koupelně na pohled nerušily.

Výběr stavební firmy

Aby byl výsledek rekonstrukce podle našich představ, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. Ač by to měla být samozřejmost, stále ještě není nouze najít na trhu firmy, které ostatním jen kazí dobré jméno. „Právě proto jsme hledali společnost, o které nebude problém získat informace. Vybírali jsme i podle toho, zda má firma vlastní kancelář a jestli je schopna nám nabídnout cenovou kalkulaci rozepsanou do položek. Vybrali jsme společnost Pekastav – jejich nabídka nebyla ani nejlevnější, ani nejdražší, ale v součtu všech informací, včetně způsobu jednání při osobním kontaktu, na nás zapůsobili nejlépe. A musím říci, že jsme byli opravdu spokojeni – jak s kvalitou práce, tak i se vším ostatním, co pobyt stavební firmy v domě a bytě nezbytně provází.“

S jakou reálnou dobou je nutné při rekonstrukci jádra počítat? „U rekonstrukce tohoto rozsahu lze očekávat patnáct pracovních dnů, pokud nebude prodleva s čekáním na objednané výrobky. Tato doba je standardní, aby mohly být dodrženy potřebné technologické postupy, a není přitom tak důležitá velikost a typ změny, která rekonstrukci provádí,“ doplňuje Vladimír Mervard.

Obklady – mnoho kombinací škodí

Nedá nám, abychom se nezeptali: Vůbec nic vás při rekonstrukci nepřekvapilo? Zatím, jak se zdá, všechno probíhalo podle přesně vedeného scénáře. „Ale určitě ano,“ říká Martina. Problém byl s obklady. „Měli jsme představu o barevném ladění – představovali jsme si oranžovo-žlutou kombinaci, ale v žádné sérii jsme ji nenašli. Nakonec jsme byli úspěšní v prodejně Keramika Soukup Plzeň. Byl tam dobrý výběr a především nám tam dokázali nejlépe poradit s kombinací barev.

Mírně jsme naši představu pozměnili a vybrali jsme oranžovo béžové obklady. Původně jsme si představovali, že barvy oddělíme listelou, ale bylo by to zbytečné. Dali jsme přednost jednoduché eleganci. Barvy jsou dostatečně odlišné a listely by působily jako nadbytečný zdobný prvek.

Počítačové animace nejsou všechno

Ačkoliv měla Martina o vzhledu koupelny předem poměrně jasnou představu, kterou se podařilo v rámci realizace i dodržet, přece jen by ocenili větší pomoc ze strany koupelnového studia. „Ať jsme navštívili kterékoliv, všude by nám ochotně připravili vizualizace nové koupelny se zařizovacími předměty. Bylo ale nutné, abychom si vybrali obklad a dlažbu. Přitom právě s tím jsme chtěli více pomoci, případně bychom si rádi byli nechali navrhnout, jak by měly být barvy kombinované, aby koupelna vypadala co nejlépe.

Nechtěli jsme ani tuctové řešení s klasickou tmavší barvou dole, pak bývá listela a nahoru pokračuje světlejší barva. V průběhu návštěv v koupelnových studiích jsme ale pochopili, že v tom případě bychom potřebovali spíše pomoc architekta, než koupelnového studia s počítačovými programy. Myslím ale, že podobných zákazníků je více a že by se taková služba v rámci zařizování koupelen určitě hodila…

Nerozhodli by se jinak

Na hraně časové únosnosti byla objednací doba španělských obkladů – i s tím je nutné počítat. Všem ostatním, kteří mají podobnou rekonstrukci před sebou, také radí nezapomenout na dveře. V rámci takového zásahu totiž bývá nezbytné vyměnit i všechny ostatní dveře v bytě, aby byly stejné s novými. „Dodávka byla šest týdnů, a i když jsme si nechali určitou rezervu, měli jsme doma dvoutýdenní stylovou „reality show“. Také bych chtěl poradit - pokud to nenosná zeď dovolí, nechte vyříznout původní kovové zárubně a pořiďte si nové, dřevěné. Je to lepší, než řešení obložkami stávajících zárubní,“ doplňuje Jiří.

Vyplatí se vědět

  • Obklad vybírejte s předstihem, případně se včas informujte o čekací době.
  • Termostatická sprchová baterie šetří spotřebu vody a současně poskytuje komfort konstantní teploty vody.
  • Celoskleněný sprchový kout působí elegantně a opticky nezmenšuje prostor koupelny.
  • Pokud to prostorové možnosti koupelny dovolují, pro čtyřčlennou rodinu se vyplatí zvolit dvojumyvadlo.
  • Pračka umístěná ve vyzděné nice působí v koupelně podstatně méně rušivým dojmem.
  • Potřebujete-li poradit s barevným laděním obkladu, vybírejte koupelnové studio, které spolupracuje s designérem nebo architektem.
  • Prkénko na WC je s antibakteriální úpravou. K maximální hygieně napomáhá i snadné snímání z kovových čepů.

Jak se dnes ale manželé shodují, byly to v podstatě jen poměrně běžné problémy, které rekonstrukce koupelen provázejí. Rozhodující je výsledek a spokojenost při každodenním používání. Jiří s Martinou by ani dnes nerozhodli jinak a rekonstrukce, i když překročila plánované finance, naprosto splnila očekávání. Změny už prošly i dostatečnými „zatěžkávacími“ zkouškami v rámci každodenního provozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám