Hlavní obsah

Jak vznikal moderní interiér v ženském duchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu většinou nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, v jiných tak dlouho hlodá nespokojenost, dokud se nepustí do komplexní přestavby, při níž se snaží dispozici bytu radikálně změnit.

Článek

V dalším pokračování seriálu Proměny bytu přinášíme návrhy a možná řešení bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala rekonstrukcí panelového bytu 3+1. Tentokrát splnila přání naší čtenářky Ivety z Roudnice nad Labem.

Dopis od Ivety
Dobrý den paní Mlejnková, dnes jsem četla Váš velmi zajímavý článek na Novinkách.cz, ihned poté jsem navštívila i portál www.panelplus.cz a obojí mne naprosto nadchlo. Bydlím se svou dcerou a přítelem v panelákovém bytě 3+1 v Roudnici n.L. a velmi vážně si zahrávám s myšlenkou o přestavbě kuchyně - zároveň přestěhování obývacího pokoje na místo pokoje dcery a jeho propojení s kuchyní, přestavbě šatny, WC a koupelny, které jsou stále ty staré umakartové.Jelikož s přestavbou počítám až někdy počátkem března příštího roku, snažím se teď získat na to nějaký pohled. Mám jakousi představu, ale přiznám se, že nejsem kreativní, abych uměla přesně vyjádřit, co a jak má být a co se kam hodí.Chci se zeptat, zda je vůbec možné využít vašich služeb, a jak by spolupráce mohla eventuálně probíhat. Se srdečným pozdravem Iveta P. Roudnice nad Labem

Shrnutí požadavků

  • Rodina – matka s dcerou a jejich partneři
  • Dcera 22 let – studuje VŠ (do jejího pokoje se vchází z kuchyně), původně jej chtěla čtenářka vyměnit za obývací pokoj, ale nakonec to nechce, protože by se tam vybavení obýváku nevešlo – já bych to ale preferovala s ohledem na celkový stav v bytě.
  • Šatna a chodba - zrušit stávající chlívky a udělat vestavěnou skříň, která bude sloužit především pro uložení úklidových prostředků, žehlicího prkna, schůdků, vysavače a sezónních oděvů, krabic s upomínkovými předměty a cestovních tašek.
  • Jízdní kolo – vyřešit jeho umístění, aby se nemuselo převážet do dětského pokoje
  • WC a koupelna - WC by mělo zůstat na svém místě, pouze by měl být prostor doplněn o malé umyvadélko. Koupelna – měl by zůstat nový bojler a vrchem plněná pračka, vchod do koupelny by měl vést z chodbičky, která propojuje kuchyň a předsíň. Nově místo vany umístit sprchový kout.
  • Kuchyň – vyřešit linku tak, aby nebyla investorka při práci zády k oknu. Musí tam být malý PC koutek a klec s andulkou. Do kuchyně je nutné umístit vinotéku, která je nyní v obývacím pokoji. Nová varná deska a samostatná pečicí trouba.
  • Pokoj dcery – pestrá barva na zeď (volila bych spíše tapetu na jednu stěnu), hodně úložného prostoru, místo pro TV, PC a tiskárnu, potřebuje někam umístit kolo a barely s krmivem pro svého psa. Přespává tam její přítel, takže určitě navrhnout velké lůžko pro dva.
  • Ložnice matky – nachází se v nejmenším pokoji, přebývá tam její přítel. Využít maximum úložného prostoru.

Byt byl zařizován před jedenácti lety novým nábytkem, laděným do barvy světlého buku. Pouze kuchyň, toaleta a WC jsou původní. Mají rádi teplé barvy.

Nová koupelna a kuchyně

Oslovila nás čtenářka (45 let), která obývá byt v panelovém domě se svou dvaadvacetiletou dcerou. V bytě bydlí již přes 11 let a od nové přestavby očekává oživení, modernizaci a především to, že získá další úložné prostory. Základem celé přestavby je vytvoření nové koupelny a kuchyně, které jsou nyní zcela nevyhovující. Pro lepší chod domácnosti je také třeba vyřešit ukládání jízdního kola dcery, které je nyní v jejím pokoji spolu s barely psích granulí, které nevhodně skladuje přímo u postele.

V koupelně jsou nyní nově pořízený bojler a pračka, se kterými chce čtenářka do nového prostoru počítat. Co se týče kuchyně, tam by se měla vyřešit celá nová linka, s tím, že si čtenářka přeje především pracovat u okna, tak aby využila denní světlo, a v kuchyni nesmí chybět malý pracovní koutek a samozřejmě kanárek v kleci.

Velké úložné prostory

Nová dispozice bytu se odvíjí nejen od požadavku čtenářky na dostatek úložných prostor v předsíni (šaty, obuv, zavazadla a úklidové prostředky), ale také od řešení nové kuchyně a koupelny. S ohledem na to, že jsem musela počítat s bojlerem a pračkou, rozhodla jsem se vytvořit v předsíni dostatek úložného prostoru i pro ně. Nejsou tak umístěny v koupelně, ale v předsíni a přístup k nim je oddělen posuvnými dveřmi. Do tohoto prostoru se tak vejdou i další věci, jako prací prostředky k pračce či jiné technické vybavení.

Dále jsem v předsíni navrhla velkou a hlubokou (80 cm) skříň, která by měla mít oddělení pro šaty, obuv, zavazadla, ale i úklidové prostředky. Co se tam nevejde, může být umístěno ještě v šatně, kterou jsem vytvořila úplně novou a měla by sloužit pouze dceři majitelky.

Postel je rozkládací

Stávající pokoj dcery jsem navrhla jako ložnici matky a pokoj jsem zmenšila a vytvořila jsem tam prostor pro ukládání kola a také malou šatnu. Kolo tak jednoduše vjede do prostoru bez překážek a přímo.

Pokoj dcery jsem vytvořila v malém pokojíčku, kde je nyní ložnice matky, a to z toho důvodu, že dcera studuje vysokou školu, tráví hodně času mimo domov nejen se svým psem, kterého má ubytovaného mimo byt, ale také pak se svým partnerem. Na něj jsem myslela také a postel v pokojíčku je samozřejmě rozkládací. Díky tomu je tak ložnice matky kompletní a je v ní dostatek úložného prostoru pro veškeré šatstvo jak si čtenářka přála, i na jejího partnera je v pokoji myšleno.

Sloučení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje

Vzhledem k těmto úpravám došlo k logickému sloučení přilehlých místností a vytvoření obývacího prostoru – sloučení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Kuchyňská linka je relativně velká do U a v jejím rohu jsem umístila malé pracoviště pro PC jak si čtenářka přála. Nechybí standardní vybavení spotřebiči, a to včetně vinotéky, kterou si čtenářka přála zachovat (ve stávajícím bytě je umístěna v obýváku).

Pro větší efekt jsem místo klasického obkladu volila zrcadlo, které prostor opticky zvětší, prosvětlí prostor a při práci v kuchyni bude čtenářka mít rozhled po místnosti. Nechybí samozřejmě pracovní plocha pod oknem. Obývací prostor s jídelním koutem není příliš velký, ale pro dvě stálé obyvatelky a jejich návštěvy myslím dostačující.

Kanárek bydlí v kruhové kleci

Oba tyto prostory jsem barevně ladila a volila jsem světlé odstíny dřeva a bukový dekor na podlahu, jak si čtenářka přála. Desén dřeva je kombinován s bílou a pak jsem použila hodně skla a kovu pro oživení. V obýváku jsem použila okrovou barvu na část stěny za pohovkou, ta vychází z barevné palety tapety, která je na vedlejší stěně.

Celý interiér jsem pojala více v ženském duchu, proto jsem volila i spíše ženské barvy na čalounění. V obývacím prostoru jsem samozřejmě počítala i s kanárkem a navrhla jsem mu nové umístění, včetně nového obydlí v kruhové kleci.

Tapeta je výrazná a zajímavá

Jak jsem se již zmínila o barevné paletě, pokračovala jsem tak v celém bytě. V koupelně jsem použila mozaiku s jemným dekorem perleti, která je velmi dekorativní.

Dcera majitelky si přála mít interiér pokoje velmi výrazný a chtěla použít živé barvy… namísto toho jsem s ohledem na velikost pokoje, nadčasovost a s ohledem na to, že by se v pokoji měla soustředit na práci, učení či jen relaxovat … použila tapetu, která je velmi jemná a barevně nevýrazná (kombinace šedé a bílé), ale svým motivem (schematické zobrazení města – mrakodrapy) je výrazná a zajímavá.

Variabilní využití

Ostatní nábytek je pak bílý a čalouněná postel není navržená v tak výrazné barvě, ale dominantní vysoké čelo působí velmi dekorativně a netypicky. Ložnice matky je zcela kompletní místnost s velkou šatní skříní, postelí a odkládacím stolkem. Pokud se dcera v budoucnu z bytu odstěhuje, nebude v chodbičce již jízdní kolo, takže tam bude moci být umístěn nábytek anebo si kolo pořídí majitelka, šatnu lze pak samozřejmě dále využívat jako úložný prostor a malý pokoj dcery třeba jako pracovnu, pokoj pro hosty a další místnost s TV.

Prostory zůstanou čisté a nezaplněné

Velikost koupelny a WC není nijak závratná, ale s ohledem na dostatek úložných prostor v bytě není nutné v nich skladovat téměř žádné předměty, kromě kosmetiky. Na WC jsem navrhla i malé umyvadlo a v koupelně je umyvadlová skříňka s úložným prostorem a velký sprchový kout i pro dvě osoby. Díky tomu tak oba prostory zůstanou čisté a nezaplněné nesmyslnými předměty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám