Hlavní obsah

Z hotelu Praha mají být rezidence

Právo, trj

Hotel Praha se přemění na byty. Oznámil to jeho nový majitel, kyperská společnost Maraflex, již má vlastnit český podnikatel František Savov.

Foto: Petr Horník, Právo

Čelní pohled na hotel Praha, z něhož se naskýtá nečekaný pohled na Pražský hrad.

Článek

„Hotelový trh v Praze je přesycen. Pozemky, na nichž bývalý hotel stojí, si zaslouží nové využití. Máme zde zcela konkrétní představu o moderním rezidenčním bydlení,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Maraflexu Petr Novák. Společnost hodlá využít situace, za níž vlastníci chtějí své nemovitosti z různých důvodů prodávat rychle a jsou připraveni akceptovat sníženou cenu. Podrobnosti nákupu hotelu od zadlužené společnosti Falkon Capital Maraflex neuvedl.

Podnikatel Savov ovládá mimo jiné Pivovar Samson a knižní vydavatelství Mladá fronta, uvedla ČTK. Původně vydavatelství Mladá fronta patřilo pod Socialistický svaz mládeže. Jeho majetek se rozprodával při likvidaci Fondu dětí a mládeže a Savov měl v obchodech figurovat podle dobových zpráv jako prostředník.

Svými liniemi i vybavením nenahraditelný hotel se příští rok ocitne v docházkové vzdálenosti k metru. Podle Maraflexu na Hanspaulce v „exkluzívní pražské lokalitě“. Přes 130 pokojů nejvyšší hotelové kvality včetně prezidentského apartmá stojí uprostřed zeleně, Petschkovy zahrady. Její zachování se diskutovalo už v roce 2002, kdy hotel soukromému Falkon Capital prodala Praha 6 se starostou Pavlem Bémem (ODS) asi za půl miliardy korun.

Petschkovy zahrady jsou v územním plánu zakotveny jako zeleň a jen těžko zde úřady mohou povolit nějaké novostavby. Vládní hotel, dokončený v roce 1981, byl podle investora postaven tak velkoryse, že jeho provoz v současnosti nelze ekonomicky udržet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám