Hlavní obsah

Výstava architektů představuje návrhy vltavských náplavek v Praze

Na mezinárodní architektonické soutěži vybrala komise vítězné návrhy, které řeší koncepty pražských náplavek. Vítězné práce si mohou lidé prohlédnout na výstavě probíhající v Josefské ulici, pražském sídle České komory architektů.

Foto: Archiv festivalu reSITE

Vizualizace výherního návrhu kanadského architekta Peta Northa.

Článek

Soutěž hledala náměty na proměnu vltavského nábřeží v Praze. Konala se v rámci festivalu reSITE, který se v květnu konal v Praze a jenž chce nastartovat debatu o změnách v urbánním plánování vedoucích ke zlepšení veřejných prostranství v Praze i v celé ČR.

Vítězem soutěže se stal kanadský architekt Pete North. "Návrh se koncentruje na posílení přírodního charakteru míst v blízkosti řeky, tam, kde je to logické a realizovatelné. Snaží se vytvořit synergii mezi parkovými lokalitami a řekou, jde mu o jejich propojení do logického řetězce vzájemně navazujících prostor," uvedli porotci ve svém zdůvodnění výběru.

North nechce do míst u řeky zasahovat nijak radikálně. Navrhl hlavně dnes neupravené části břehů kultivovat, občas přidal na vodu dřevěné molo, počítá s chodníky, cyklostezkami, záhonky květin.

Foto: Archiv festivalu reSITE

2. místo

Do soutěže se zaregistrovalo 662 ateliérů z celého světa. Porota vybírala z více než 100 zaslaných návrhů. Soutěž s festivalem reSITE organizovala škola Architectural Institute in Prague (ARCHIP), ceny ve výši 3000, 2000 a 1000 eur věnovala významná tuzemská stavební firma.

Architekti měli zpracovat nejvhodnější řešení pro nábřeží Vltavy a jeho bezprostřední okolí, vymezená dvěma mosty - z jihu Železničním a ze severu Libeňským. Tento dlouhý úsek řeky má na obou březích velmi různorodý charakter i kvalitu.

"Chtěli jsme se na Vltavu podívat s nadhledem a získat pro její spojení s Prahou nové náměty, což se podařilo. Dle autorů nejlepších návrhů má rozlehlá vodní plocha ve městě velký potenciál - ale k jeho plnému využití schází celková a jasná koncepce," řekl Petr Pištěk, prorektor ARCHIP.

Foto: Archiv festivalu reSITE

3. místo

K výraznému oživení řeky by podle něj stačily i relativně malé úpravy. Ty mohou propojit různé části nábřeží, zpřístupnit Vltavu pro kulturu a sport, nebo naopak podpořit přírodní lokality.

Budoucností náplavek se chce zabývat také pražská radnice, zatím vypověděla smlouvy nájemcům náplavek, s jejichž správou nebyla spokojena a chce místa napříště spravovat sama. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) správci nevyužívali dostatečně atraktivitu řeky a neposkytovali Pražanům dost volnočasových aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám