Hlavní obsah

Vodné a stočné bude v Praze o téměř čtyři procenta vyšší

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud jde o zdražení vodného a stočného v Praze, je od 13. ledna 2009 jasno. Proti loňskému roku bude voda v metropoli dražší o 3,99 procenta. Přestože radní ještě v prosinci tvrdili, že se voda zdražovat nebude, nyní hovoří o úspěchu. Pražské vodovody a kanalizace, které síť provozují, totiž mohly podle smlouvy zvednout cenu i výše.

Článek

Pro čtyřčlennou rodinu tak meziročně vzroste podle odhadů magistrátu platba za vodu o necelých 370 korun, měsíčně jde asi o sedmikorunové zdražení na hlavu. „Smlouva umožňuje úpravu ceny podle inflace počítané k listopadu předchozího roku, šlo by tedy o víc než šest a půl procenta,“ řekl Právu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS), který vedl jednání mezi městem a provozovatelem sítě, společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

Firma šla podle svého ředitele Milana Kuchaře do jednání s tím, že město trvá na sociálním aspektu. „Přesto nám na vstupu veškeré náklady rostou o dvojnásobek inflace, nějak to ale samozřejmě zvládneme,“ dodal Kuchař. Také Blažek potvrdil, že vyjednaných 3,99 procenta pokryje jen inflační nárůst PVK. Hlavní problém, tedy špatný stav velké části vodovodních a kanalizačních rozvodů, se tak úpravou ceny nevyřešil.

„Kdybychom hovořili o zlepšení infrastruktury, muselo by se zdražit asi o patnáct procent, proto jsme prosazovali minimální navýšení ceny,“ vysvětlil Blažek. Radní se totiž původně před koncem roku shodli, že budou trvat na nulovém navýšení, nakonec ale zvládli vyjednat jen výše zmíněné minimum.

Špatný stav rozvodů se zdražením nevyřeší

Problém vodovodní sítě je přitom hlavně v těch částech, které byly budované v sedmdesátých a osmdesátých letech. Hovoří se přitom o špatných materiálech z Polska a nekvalitním zpracování. Rozvody, které byly v Praze vystavěny ještě za Rakouska-Uherska v 19. století, tak paradoxně vykazují menší poruchovost než o sto let mladší části.

„Ročně nám i při miliardové investici, kterou pokryjeme z pronájmu potrubí, chybí na obnovu asi šest set miliónů korun,“ upřesnil Blažek. PVK za pronájem rozvodů asi 1,3 miliardy, jen na letošní rok ale ve svých nákladech počítá i se sedmi sty milióny korun na havárie a běžné opravy.

Ostatní investice, které se týkají obnovy a rozšiřování vodovodní a kanalizační sítě, platí město z pronájmu prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti, která je správcem sítí.

Ve hře jsou podle Blažka i evropské peníze, které se snaží vyjednat zástupci Prahy s ministerstvem životního prostředí. Podle některých pražských politiků, kteří se věcí zabývají, je ale šance na změnu podmínek ze strany ministerstva, případně Unie mizivá. „I v této věci totiž trvá problém s délkou smluv, což je i problém financování čističky odpadních vod,“ řekl jeden z opozičních zastupitelů.

Jak stoupala cena vody
2004 41,43 Kč/m3
2005 42,75 Kč/m3
2006 44,36 Kč/m3
2007 49,67 Kč/m3
2008 53,01 Kč/m3
2009 od 13. 1. 55,12 Kč/m3

Reklama

Související články

Největším lákadlem pro investory je voda

Strmý nárůst poptávky po vodě kvůli zvyšující se spotřebě v rychle se rozvíjejících ekonomikách a současně i jejímu úbytku v důsledku globálního oteplování...

Klesá kvalita vody určené pro hlavní město

Kvalita vody v nádrži Švihov v posledních letech klesá. Z nádrže na Želivce se přitom odebírá voda pro zásobování téměř celé Prahy. Výrazně stoupá koncentrace...

Třetina lidí se bojí pít vodu z kohoutku

Dvě třetiny lidí jsou spokojeny s kvalitou vody z vodovodu, proto ji i pravidelně pijí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Stemmark. Na dvě třetiny obyvatel...

Výběr článků

Načítám