Hlavní obsah

V Terezíně plánují výstavbu zábavně naučného centra

Právo, Karel Otcovský

Zábavní vědecko-technické centrum by výhledově mělo vzniknout v Terezíně na Litoměřicku. O záměru vybudování střediska jedná Ústecký kraj s ústeckou Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně a s krajskou hospodářskou komorou.

Článek

Náklady na realizaci záměru odhaduje kraj až na 150 miliónů korun.

Hlavním cílem projektu je vznik návštěvnického centra, které by bylo zaměřené na propagaci vědy a techniky pro školou povinnou mládež.

Mělo by jít o výuku a hlubší porozumění podstatě fyzikálních a přírodních jevů
Magdalena Hanáčková, mluvčí krajského úřadu

„Mělo by se jednat o zábavně naučné centrum, které nenucenou populární formou a prostřednictvím interaktivních pomůcek a exponátů nabízí výuku a možnost hlubšího porozumění podstatě fyzikálních a přírodních jevů,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková. Potřebné peníze na vybudování centra by podle ní chtěl kraj získat z evropských fondů.

O dotace musí prý požádat do konce letošního června, v případě úspěchu by peníze z dotace pokryly veškeré náklady.

Zaměření projektů zatím není zcela jasné

Mluvčí univerzity Jana Šiková uvedla, že bude s krajem jednat o tom, jakým způsobem by se mohla univerzita do činnosti centra zapojit. Vysvětlila, že univerzita chce ze stejného programu jako kraj požádat o peníze na takzvané návštěvnické centrum, které by bylo součástí jejího kampusu.

Jeho součástí by mohlo být například nové planetárium. Proto si prý obě strany budou muset ještě vyjasnit, na co budou oba projekty zaměřené.

V Terezíně stojí několik prázdných a nevyužívaných objektů, které v 90. letech minulého století opustila armáda. Kraj má vytipováno pět objektů, které by potřebám projektu vyhovovaly.

Od vybraného objektu a jeho následné rekonstrukce se bude odvíjet finální podoba centra. Reálný termín jeho otevření je podle Magdaleny Hanáčkové rok 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám