Hlavní obsah

V pražských Hodkovičkách roste dům s péčí o bohaté

Právo, Petr Janiš

Získat pozemek pro stavbu bytů v Praze bývá nákladné, když má v územním plánu obytnou funkci. Příklad z Hodkoviček ukazuje, že soukromému projektu se může dařit i na pozemku, kde bývalo školní hřiště a jehož funkce je zatím definována jako veřejné vybavení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pět nadzemních podlaží, přes třicet bytů a podzemní garáže na pozemku určeném pro školní a zdravotnická zařízení ve vilové čtvrti.

Článek

Na radnici Prahy 4 ale patrně stačí říci, že půjde o dům s pečovatelskou službou, i když asi jen pro movitější klientelu, a postavit k němu podzemní garáže. Vše k údivu místních. Radnice takovou stavbu povolila, územní plán přitom jasně říká, co zde může být: zařízení pro školy, pro děti a mládež, pro sociální péči, zdravotnické služby, pro bezpečnostní systém, hygiena, úřady, krematorium či obřadní síň.

„Interiéry s francouzskými okny, vysokými stropy a moderně řešenými úložnými prostory poskytují skvělé světelné podmínky. Objekt zahrnuje pouhých 31 bytů, a tím zachoval vzdušnost a respekt k privátnímu komfortu rezidentů,“ popisuje na webu svůj projekt v Jitřní ulici společnost YBF.

Výpočet splátky hypotéky na stránkách franšízové společnosti Century 21 nabízí za padesátimetrový byt v novostavbě v Hodkovičkách splátky přes 21 tisíc korun měsíčně po dobu 30 let. Přitom je jasné, že jen málokdo odkázaný na cizí pomoc si to může dovolit.

„Nepochybně si lze představit situaci, v níž si bohatý podnikatel koupí byt v rezidenci, aby měl dole ordinace, kde by se o něj starali,“ řekl Právu mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Vymezené pojmy asi neplatí pro všechny stejně

Nad tím, co všechno lze vtěsnat do vymezených pojmů, kroutí hlavou místní. O stavbě jim nikdo nic neřekl, museli se sami pídit a střetnout s úřední arogancí. „Nemáme nic proti tomu, aby se Praha dál rozvíjela, ale proč to tak tutlají? Proč neexistuje a nebyla nám představena žádná dopravní studie, když stavba vedle školy přitáhne do podzemních garáží auta a v okolí chybějí přechody?“ ptají se.

Makléřka Century 21 Radka Vajo tvrdí, že pravomocné územní rozhodnutí i stavební povolení odpovídají právním předpisům. Ale nedá se s nimi kouzlit? Koncept nového územního plánu předpokládal změnu využití pozemku. Získal by lukrativnější funkci, šlo by o bydlení namísto veřejného vybavení. A nejspíš by pak nebylo nutné nikoho opečovávat. Jenže přípravu nového plánu pražští zastupitelé zrušili.

„Stavební úřad v této fázi není s to přezkoumat, k čemu a jak bude dům využíván. Musí počkat na kolaudaci, a pak teprve řešit, zda se stavba užívá v souladu s povolením. Do té doby žádná právní norma neumožňuje vznášet pochybnosti,“ řekl Sochor.

Vajo tvrdí, že dům s péčí není jen pro seniory. Pečovatelské služby se ze zákona poskytují lidem se „sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby“. „Není tedy možné se orientovat pouze na jeden druh znevýhodnění,“ uvedla Vajo. Služby poskytované v budově podle ní „půjdou daleko nad minima stanovená zákonem“.

Připustila, že na trhu není podobných projektů mnoho, podle ní jde dokonce o mezeru. „Ujištění o správnosti záměru investora, který celý projekt realizuje pouze ze svých finančních prostředků, potvrzuje 40% předprodanost projektu a podpora kupujících,“ dodala makléřka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám