Hlavní obsah

V pražském Vršovickém zámečku vznikne domov pro seniory

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vršovickém zámečku vznikne domov pro seniory s kapacitou 69 lůžek. Kromě toho se v objektu počítá i s výstavbou obřadní síně a rekonstrukcí přilehlého parku. Hotovo by mělo být na konci roku 2011.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Oprava jedné z dominant Vršovického náměstí by měla být hotova na konci roku 2011.

Článek

Radnice se tak rozhodla opustit původní záměr stavět v objektu hotel, na kterém chtěla spolupracovat se soukromým investorem. Ten ale nepředložil dostatečné garance, že vynaloží slíbené prostředky, a také nedoložil záměr, jak by vlastně chtěl hotel provozovat. „Jsme druhá nejstarší městská část v Praze, a tak se musíme snažit. Domov bude primárně určen pro seniory z Prahy 10,“ řekl Právu mluvčí radnice Prahy 10 Jan Charvát.

Rekonstrukce probíhá již od poloviny srpna. Zatím se staví podle původního projektu určeného pro hotel, současně se ale připravuje další projekt přizpůsobený novému určení zámečku. Přestavba zámku na hotel měla původně vyjít na 386 miliónů korun. „Jen aktualizací projektu se ušetří zhruba 10 až 15 miliónů korun, nehledě na další úspory. Hotel by samozřejmě vyšel mnohem dráž než domov pro seniory,“ sdělil Charvát.

Bource morušový i škola

Zámeček by měl být zkolaudován na konci roku 2011. Zatím není jisté, kdo bude domov pro seniory provozovat. Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci, což je příspěvková organizace městské části Praha 10.

Vršovický zámeček, který byl donedávna v havarijním stavu, získala do svého majetku vršovická obec v roce 1882. Předtím sloužil k chovu bource morušového. Továrna na hedvábí prošla v letech 1899–1900 rekonstrukcí v novorenesančním stylu a od té doby připomíná zámeček. V průběhu času byla v budově umístěna škola, různé úřady a také sídlo Národního výboru Prahy 10, který tu fungoval do roku 1974. V 80. letech 20. století byla budova opuštěna a sloužila jen jako skladiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám