Hlavní obsah

V Praze se otevřela veřejnosti málo známá Loosova vila Na Cihlářce

Od čtvrtka do příští středy se mimořádně otevírá návštěvníkům méně známá stavba Adolfa Loose. Milovníci architektury si mohou prohlédnout smíchovskou Winternitzovu vilu v ulici Na Cihlářce mezi 12. a 18. hodinou. Kromě samotného interiéru uvidí také výstavu dvacítky současných českých umělců.

Foto: Profimedia.cz

Winternitzova vila

Článek

Smíchovská vila nese jméno advokáta Josefa Winternitze, který ji nechal postavit. Loos na návrhu vily pracoval s Karlem Lhotou podobně, jako tomu bylo v případě slavnější Müllerovy vily ve Střešovicích, dokončené krátce předtím.

V roce 1943 vilu jejím majitelům zabavili Němci a vzápětí ji prodali Praze. V domě od té doby až do 90. let byla mateřská školka. Koncem 90. let vilu restituovali potomci původního majitele, kteří ji zrekonstruovali.

Stejně jako ve střešovické vile i v té smíchovské Loos uplatnil svůj princip takzvaného raumplanu, tedy odstupňování výšek jednotlivých místností domu podle jejich funkce i symbolického významu. Vila je menší než Müllerova a také interiéry nejsou tak nákladně vybavené, nese však přesný rukopis slavného architekta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám