Hlavní obsah

V Brně se otevírá kontroverzní justiční areál za dvě miliardy korun

V Brně v úterý 14.7. slavnostně otevřou kontroverzní justiční areál za dvě miliardy korun. Moderní komplex vyrostl na zelené louce u řeky Svratky v jižní části města a stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila. Areál náleží soudům a státním zastupitelstvím pro Brno-město a Brno-venkov.

Článek

Justiční areál patří k nejdiskutovanějším stavbám poslední doby. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vloni zjistil, že předpokládané náklady 786 miliónů korun vzrostly na více než dvě miliardy korun. Podle NKÚ jsou na vině chyby Krajského soudu v Brně při řízení projektu a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost Ministerstva spravedlnosti. Případ teď zkoumá Vrchní státní zastupitelství v Praze. Zakázkami soudu na vybudování areálu se zabýval i antimonopolní úřad.

Stavba nového justičního areálu byla podle představitelů justice nezbytná. Soudy a státní zastupitelství sídlily na různých místech. Například většina pracovníků městského soudu se tísnila s kolegy z krajského soudu ve staré justiční budově v Rooseveltově ulici. Jako první začnou v novém sídle působit pracovníci exekučního oddělení, a to od 20. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám