Hlavní obsah

Titul Stavba roku 2012 získal klášter v Hostinném, hotel i hvězdárna

Novinky, bok

Slavnostním večerem v Senátu Parlamentu ČR vyvrcholila 4. října soutěž Stavba roku. V letošním ročníku bylo uděleno celkem pět titulů Stavba roku, a to bez rozlišení pořadí.

Foto: Stavba roku

Františkánský klášter v Hostinném

Článek

Soutěž, která se letos konala již podvacáté, je součástí již 6. ročníku dnů DSA (Dny stavitelství a architektury) organizovaných SIA ČR – Radou výstavby. Kromě hlavních pěti titulů byla udělena také Cena předsedy Senátu ČR, Cena primátora hl.m. Prahy a Cena veřejnosti.

Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem.

Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od června předcházejícího roku do května roku 2012.

Do letošního ročníku bylo přihlášeno celkem 53 staveb, do druhého kola postoupilo 31 z nich. Dané objekty poté navštívila osobně porota. Dne 6. září bylo následně vyhlášeno 15 finálních nominací na titul Stavba roku.

Oceněné stavby

Rekonstrukce františkánského kláštera v Hostinném, autor Libor Sommer

Titul Stavba roku 2012 byl udělen za příkladnou rekonstrukci ojedinělého raně barokního objektu se zřetelem k významné roli při rozvíjení historické identity sídla.

Velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty v Loukově, autor Metrostav a.s. (autor technického řešení)

Titul byl udělen za vytvoření konstrukčně ojedinělé stavby se zřetelem k citlivému osazení do krajiny.

Foto: Stavba roku

Velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty v Loukově

Fabrika hotel, Humpolec

Autor OK PLAN ARCHITECTS, s.r.o., Luděk Rýzner, František Čekal, Marcela Susedíková, Pavel Hanzlíček (stavební část).

Foto: Stavba roku

Fabrika hotel, Humpolec

Titul byl udělen za vytvoření nevšední stavby s výraznou úspornou energetickou koncepcí se zřetelem k důležitému podílu na kultivaci městského prostředí.

„Přírodovědné exploratorium“- rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně

Projektant: RUDIŠ - RUDIŠ architekti, s.r.o. Titul Stavba roku 2012 byl udělen za prostorově nápaditou proměnu souboru zastaralých objektů na přitažlivé kulturně vzdělávací a badatelské prostředí se zřetelem k řešení obvodového pláště.

Foto: Stavba roku

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně

Rekonstrukce objektu Administrativní budova, Štětkova 18, Praha 4 Nusle

Titul Stavba roku 2012 byl udělen za technicky a konstrukčně vysoce náročnou revitalizaci vysloužilé administrativní budovy se zřetelem k nápadité architektonické aktualizaci výrazu.

Foto: Stavba roku

Administrativní budova, Štětkova 18, Praha 4 Nusle

Zvláštní ceny

V rámci zvláštních cen byla Cena předsedy Senátu parlamentu ČR udělena Centru technického vzdělávání v Ostrově. Ocenění obdrželi autoři především za velkorysou proměnu staré školy na zcela moderní výukový areál pro technické obory.

Foto: Stavba roku

Centrum technického vzdělávání, Ostrov

Rezidenční park Baarova obdržel Cenu primátora hl.m. Prahy, a to především za nadstandardní přístup developera a architekta k veřejnému prostoru.

Foto: Stavba roku

Rezidenční park Baarova

Cenou veřejnosti Stavba roku 2012 byl odměněn františkánský klášter v Hostinném.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám