Hlavní obsah

Stará radnice v Brně má po rekonstrukci pevnější základy

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primátor Brna ji přezdívá stará dáma. A není se co divit. Stará radnice se svojí 63 metrů vysokou věží, pod níž jsou v průčelí umístěny znaky města, kolo a drak, je totiž opravdu letitá stavba.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Freskovým sálem provedl první hosty po otevření primátor Roman Onderka.

Článek

Má prokazatelně více než 700 let a takový věk se už přece jen na stavbě podepsal.

A i když zřejmě nehrozilo, že by se věž někdy stala díky náklonu stejně slavná jako ta v italské Pise, i v Brně už odborníci zaznamenávali určité odchylky a také na stavbě se začínaly objevovat důkazy, že se statikou budovy to není úplně v pořádku. Proto se také uskutečnila náročná rekonstrukce, jejíž výsledek není na první pohled patrný.

„Většina zásahů se odehrávala v místech, která jsou skryta. Tedy v základech, podlahách a podobně. Památka byla mimo jiné stabilizována hlubinným podchycením pomocí ocelových mikropilot vyztužených ocelovými trubkami s manžetami, které přenesly zatížení do hlubších vrstev základových půd,“ vysvětlil některé technologické postupy ředitel stavební firmy Komfort, která statické zajištění prováděla.

Díky zásahu odborníků se podařilo zabránit pukání a praskání stěn či výzdob v mimořádně cenných historických prostorách, ke kterým patří nyní již pro veřejnost znovu otevřený freskový sál, který kdysi býval místem jednání brněnských konšelů.

„Jsem rád, že se nám i v tak složité době podařilo najít zhruba dvacet miliónů korun, které si opravy vyžádaly. Radnice patří k navštěvovaným historickým památkám města a je i jejím důležitým symbolem,“ uvedl primátor Roman Onderka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rekonstrukce brněnské staré radnice s 63 metrů vysokou věží s ochozem skončila.

„Potěšilo mne a jistě to udělalo radost nejen Brňanům, ale i mnoha návštěvníkům, že se rekonstrukci podařilo urychlit o celý měsíc, než jak měla výběrovým řízením vybraná stavební firma stanoveno v plánu. I díky tomu se sem mohli návštěvníci podívat dřív než po Novém roce, jak se původně předpokládalo,“ dodal primátor.

Stará radnice byla částečně opět pro veřejnost zpřístupněna už 1. prosince a až do 23. prosince je možné i mimo turistickou sezónu navštívit po vyšlápnutí 173 schodů ochoz její věže, odkud jsou unikátní pohledy na centrum Brna včetně Zelného trhu. Celkově byla rekonstrukce ukončena v pondělí 17. prosince.

Během oprav, které doprovázel také rozsáhlý archeologický průzkum, se dočkal renovace i „brněnský drak“, tedy krokodýl. Návštěvníci mohou znovu navštívit nejstarší dochovanou a nepřetržitě fungující památku v centru města a součástí návštěvnického okruhu je nejen věž s ochozem, ale i barokní křišťálový sál, renesanční sál Ernův s vedlejší tajemstvími opředenou klenotnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám