Hlavní obsah

Soukromí majitelé domů si vymohli u Čunka dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromí majitelé domů po zvýšení nájemného dostanou zřejmě i další finanční injekci od státu. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyslyšel nářky z jejich strany a předložil kabinetu k projednání vládní nařízení, které od letošního září umožní čerpat dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení i na jiné domy než na paneláky. S touto formou podpory však souhlasili i jeho předchůdci - Petr Gandalovič (ODS) a Radko Martínek (ČSSD).

Článek

Dosud mohli dotaci od státního fondu dostat jen vlastníci panelových domů včetně družstev. Dotace je určena na odstraňování těch nejzávažnějších havarijních vad domů, to je zejména poruch konstrukcí.

"Původní zacílení pouze na bytové domy postavené panelovou technologií se ukázalo jako svým způsobem diskriminující, na což stále častěji poukazují zejména soukromí majitelé bytových nájemních domů postavených tradiční cihlovou technologií," odůvodňuje navrhovanou změnu Čunek.

Hlavním argumentem soukromníků bylo to, že cihlové domy jsou mnohem starší než paneláky a potřebují proto ještě větší opravy.

Až 55 tisíc na byt

Pokud vláda návrhu ministra pro místní rozvoj vyhoví, budou moci majitelé domů dostat dotaci, která může činit až 55 tisíc korun na jeden byt. Dotace přitom nesmí být vyšší než 40 procent celkové částky skutečně vynaložené na opravu takového domu. Další podmínkou pro soukromé majitele domu bude, že stáří domu musí být minimálně 17 let.

Žadatelé o dotaci budou muset prokazovat, že dům je opravdu v havarijním stavu a musejí zajistit, aby opravy byly prováděny odborně, nikoli svépomocí. Stavbaři se musejí zavázat k desetileté záruční době na odvedenou práci.

O dotaci nebudou moci žádat majitelé více než stovky bytů, což je omezení dané Evropskou unií. Peníze na uspokojení žádostí soukromých majitelů domů fond má. Na tuto formu podpory pro letošní rok je vyčleněno 430 miliónů korun, paneláky z toho prý spolykají zhruba 130 miliónů.

Soukromí majitelé domů už nyní mohli získat na opravy svých domů výhodný úvěr s úrokem tři procenta z obecních fondů. Peníze na tyto úvěry dostávají obce od státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám