Hlavní obsah

Radnice Prahy 1 uhájila Františkánskou zahradu

Provincie bratří františkánů včera neuspěla u městského soudu, kde si v odvolání nárokovala vlastnictví známé Františkánské zahrady v centru hlavního města. Spor začal už před více než rokem, když se radnice Prahy 1, která park spravuje, rozhodla, že zde rozšíří hojně využívané dětské hřiště.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Hřiště ve Františkánské zahradě. Je to jedna z mála ploch v centru, kde je možné relaxovat. Radnice uvažuje o jeho rozšíření.

Článek

„Připomínám, že celý spor vznikl ve chvíli, kdy tu chtěla městská část Praha 1 rozšířit dětské hřiště, žalobce, tedy františkáni, soudním sporem zablokovali stavební řízení. Jejich argumentem bylo to, že by dětský křik rušil přilehlý klášter,“ řekl Právu zástupce Prahy 1, advokát Ivan Chytil.

Po včerejším verdiktu pražského městského soudu mohl být spokojený, odvolací řízení totiž bylo zastaveno. „Tím se potvrdilo loňské rozhodnutí soudu v první instanci a jeho verdikt, vůči františkánům zamítavý, nabyl právní moci,“ dodal advokát.

Spokojená může být i radnice Prahy 1.

Dětské hřiště přece jen bude

"Samozřejmě že se vrátíme k původnímu záměru dětské hřiště rozšířit. Je to jedna z mála ploch v samém centru Prahy, kde je možné s dětmi relaxovat v klidu,“ řekl Právu starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Spor byl podle jeho slov zbytečný, což ostatně uvedl i Chytil.

Žalobce původně navrhoval úplné stažení žaloby, to ale právník Prahy 1 odmítl. „Je důležité, aby byly právní vztahy v této věci jisté, jinak bychom se tu mohli za pár měsíců sejít znovu a řešit stejný spor,“ řekl soudu Chytil. Senát pod vedením soudkyně Ireny Saralievové mu dal za pravdu a usnesl se, že zpětvzetí žaloby je neúčinné. Žalobce poté navíc stáhl své odvolání a jednalo se pouze o nákladech soudního řízení. Ty nakonec městský soud přiřkl františkánům.

"Po zvážení všech okolností jsme se rozhodli, že uděláme vstřícné gesto, současně jsme chtěli dále jednat,“ řekl Tomáš Láska, který včera zastupoval advokáta Oldřicha Choděru, jenž u soudu hájí františkány. Připustil však, že nemělo cenu ve sporu pokračovat. V žalobě mniši uváděli, že jejich vlastnické právo na pozemek nikdy nezaniklo.

Ani nový restituční zákon by situaci příliš nezměnil

Už soud první instance se ale v odůvodnění rozsudku odvolával na zvláštní restituční zákon z roku 1990. Na jeho základě vrátil stát mnichům klášter Panny Marie Sněžné na Novém Městě, kde františkáni působili až do padesátého roku, kdy jim byl majetek vyvlastněn. Podle tohoto předpisu však mniši na pozemky zahrady neměli nárok.

„Samozřejmě že se bude čekat na nový restituční zákon," připustil Láska na dotaz Práva. Podle Chytila by ale i v případě jeho schválení bylo vyrovnání státu se soukromými vlastníky pozemku složité a drahé. Cenu parcely odhadl na více než 70 miliónů korun.

Františkáni o restituci parku původně nepožádali. S městskou částí se domluvili na tom, že radnice Františkánskou zahradu obnoví a bude se o ni starat. Zahrada byla totiž původně uzavřena, zpřístupněna byla až v padesátém roce, rekonstrukce se dočkala v letech 1989 až 1992, peníze šly z veřejných prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 5 tají novinky územního plánu

Starosta páté městské části Milan Jančík slibuje veřejnou diskusi, opozice ani občané mu nevěří. Atmosféra nedůvěry, která vznikla v Praze 5 už na jaře...

Výběr článků

Načítám