Hlavní obsah

Pražský magistrát vykupuje na Císařském ostrově pozemky pro čistírnu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je stavba nové Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově za dveřmi, ještě nyní město vykupuje od soukromých vlastníků nutné pozemky. Ceny vzbudily zájem opozice v zastupitelstvu, které chybí i podrobnější informace o stavu příprav.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Císařský ostrov s čistírnou odpadních vod dnes.

Článek

Zastupitelé minulý týden odsouhlasili, že za dva pozemky o rozloze 513 a 36 metrů čtverečních, přičemž na tom větším stojí chatička, dají přes 4,3 miliónu korun. Území je pod památkovou ochranou.

Miroslav Poche (ČSSD) se podivil, proč město dává tolik peněz. „Kdo stanovil bonus ve výši 250 procent pro majitelku?“ ptal se Poche. Radní Petr Štěpánek (SZ), který má stavbu nové a rekonstrukci staré čistírny na starost, mu to nevysvětlil. „Věc jsem přímo osobně nedojednával,“ řekl Štěpánek a přislíbil písemnou odpověď i Jiřímu Witzanymu (SNK ED), který se ptal na stav příprav.

Cena prý odpovídá

„Cena je stanovena podle znaleckého posudku,“ řekl Právu Jiří Teplý, specialista magistrátního odboru městského investora na čistírnu. Podle něho Poche porovnával jiný znalecký posudek, který se týkal případné směny pozemků s majitelkou chatičky a jejího okolí na Císařském ostrově, z níž ale sešlo. Cena samotné chatičky s výměrou také asi 36 metrů čtverečních nezapsané v katastru nemovitostí činí skoro 800 tisíc korun. „Odhadní a výkupní cena odpovídá tomu, co se vykupuje,“ uvedl Teplý s tím, že stavět se má na obou pozemcích.

Problém by mohl nastat, pokud by majitelka od prodeje couvla, mohlo by to pozdržet celou stavbu. A pokud by na Císařském ostrově nebylo kopnuto v roce 2010 do země, těžko by se vyjednávala u Evropské komise výjimka, aby Praha nečelila sankcím.

Potíže ale pravděpodobně nenastanou. „Pozemek nabízíme pět let. Brzdí to jen neoperativnost magistrátu,“ řekl Právu majitelčin manžel Jiří Šlehofer. Se zbouráním chatičky je smířený. „Nedá se nic dělat, na jejím místě bude vyhnívací nádrž,“ poznamenal.

Nová čistírna za 11,5 miliardy korun se má začít stavět v květnu 2010, ještě letos má být vypsáno výběrové řízení na dodavatele. Předpokládá se, že asi 60 % investice pokryjí peníze z EU. Některé magistrátní analýzy navrhují, aby se zbytek zaplatil prostřednictvím zdražení vodného a stočného prý až k 80 korunám za kubík.

Až bude nová čistírna stát, má to být v roce 2013, převezme odpadní vodu z Prahy a začne se rekonstruovat čistička stávající. Teprve po dokončení oprav má být vybrán nový provozovatel rozšířené moderní čistírny včetně kalového hospodářství. Radní Štěpánek tvrdí, že se během dosavadních příprav stavby podařilo lidem z okolí vše vysvětlit a nesouhlas se stavbou už nepřevládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám