Hlavní obsah

Praha musí vrátit Mozartově obci usedlost Bertramka, v níž skladatel komponoval

Právo, Petr Janiš

Zdálo se, že kauza usedlosti Bertramka v Husových sadech, v níž za svého pražského pobytu W. A. Mozart díky hostitelům Duškovým komponoval, dospěla od roku 1991 po 18 letech soudních sporů do finále.

Článek

Praha 5 ji podle pravomocného verdiktu musí vrátit Mozartově obci, která je jako vlastník do katastru nemovitostí zapsána od září. Zřejmě se ale otevírá další kolo sporů, a to o původní expozici.

Radnice Prahy 5 ve čtvrtek odpoledne – po více než půl roce od posledního verdiktu Vrchního soudu – oznámila, že zahájila „veškeré kroky k předání nemovitostí známých pod názvem Bertramka Mozartově obci“. Podle předsedy obce Tomislava Volka ale právník radnice jen nabídl klíče od vily. „Je to absurdní trik. Žádné klíče si od nich jen tak nevezmeme. Nejdřív musí přijít soudní znalec, pak inventarizační komise,“ řekl Právu Volek.

Změny majitelů

Obec, která vilu získala v roce 1929, zde podle něho od 1. republiky vytvářela a doplňovala mozartovskou expozici. A to až do roku 1986, kdy tehdejší předsedkyně obce Jitka Snížková usedlost darovala obci po nepřípustném nátlaku dokonce od ÚV KSČ (samosoudkyně Naďa Miková tuto argumentaci čtyřikrát odmítla, nakonec její verdikt zvrátily nález Ústavního a výrok Vrchního soudu).

Informace, že původní expozice z Bertramky zmizela, Právu částečně potvrdil Karel Muzikář, jeho společnost Comenius měla usedlost v pronájmu od Jančíkovy radnice. Podle něho některé nedávno vystavované předměty převzala muzea, jimž mají patřit. „Především je to Muzeum hudby,“ přiblížil Muzikář, který byl podle archivu bezpečnostních složek agentem StB, a to hned pod třemi krycími jmény (např. Alcron).

„Tam žádná sbírka nebyla, na žádnou si nepamatuju. Pamatuju si fotografii v soudním spise, že když stát Bertramku přebíral, byla spadlá střecha, budova byla v zdevastovaném stavu,“ uvedl Muzikář. Expozice Muzea W. A. Mozarta a manželů Duškových, od 1. listopadu uzavřená, podle Muzikáře stála „1,2 miliónu státních peněz“. „Necháváme tam topný systém včetně kotlů za 1,2 miliónu korun, protože nejsem barbar,“ řekl Muzikář k předávání majetku.

Předání vázne

Na rozdíl od něj radnice vedená Milanem Jančíkem (ODS) přiznává expozici, kterou podle ní předseda Mozartovy obce Volek „sám navrhl a sestavil, poté, co mu byla mu nabídnuta smlouva o provedení této práce, odmítnul jí“. Volek však vyjádření radnice označil za žvásty a lži. „Jestliže expozici odvezli, budeme ji muset soudně vymáhat,“ uvedl Volek. Vše je podle něho zadokumentováno, cení si především obrazu drážďanského skladatele Johanna Gottlieba Naumanna, přítele Duškových. „Striktně musíme trvat na přesném ověřování. Jediná obrana proti chronickým lhářům je vždycky všechno přesně dodržovat,“ poznamenal Volek.

Vázne také samotné předávání nemovitostí, a to na technických detailech. Jako obtížné se zatím jeví dohodnout schůzku partnerů ze soudních sporů k předání nemovitostí se soudním znalcem. Naopak Muzikář se podle starosty Jančíka o Bertramku v uplynulých 17 letech vzorně staral. „Svědčí o tom nejen stav této památky, ale i zájem návštěvníků o expozice a koncerty, které se v Bertramce konaly. Věřím, že Mozartova obec bude v naší práci pokračovat,“ uvedl v oficiální reakci Jančík. Volek ale Bertramku v péči Muzikářovy společnosti označil za sídlo komerce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám