Hlavní obsah

Praha 5 tají novinky územního plánu

Právo, Jakub Mračno

Starosta páté městské části Milan Jančík slibuje veřejnou diskusi, opozice ani občané mu nevěří. Atmosféra nedůvěry, která vznikla v Praze 5 už na jaře v souvislosti s prvními náměty na změny územního plánu Prahy, i nadále trvá. Vedení radnice tak musí čelit kritice opozice i samotných obyvatel této městské části.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Panorama Dívčích hradů, holý vrch nad Smíchovským nádražím, by se podle některých architektů mohlo zastavět.

Článek

„Současný územní plán končí svou platnost v roce 2010, jeho pokračování je tedy nutné v každém případě. To je první věc, na kterou se s oblibou zapomíná. Není to tedy žádný výmysl, žádný z prstu vycucaný nápad,“ reagoval pro Právo starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS). Podle něj je zcela zřejmé, že se musí Praha rozrůstat a je třeba lépe využít i její vnitřní prostor.

„Kdo doufá, že se její vývoj může zastavit, že může zůstat taková, jaká je nyní, ten nechápe realitu,“ míní Jančík.

Opozice ale přes veškerá ujišťování vládnoucí koalice hovoří o řadě problémů a postoj vedení Prahy 5 označuje za přetvářku. „Tvrzení, že se řeší návaznost nového územního plánu na připravovaný rozvoj cyklostezek, je lež. Architekti si v některých případech ani nevyhledali dostupný a dobře připravený generel cyklistické dopravy a stezky malovali na neexistující cesty,“ řekl Právu zastupitel Ondřej Velek (SZ).

Opozice považuje návrhy za vyhozené peníze

Opozice již tradičně kritizuje také opakované odpírání informací, podle Velka dokonce situace dospěla tak daleko, že on sám chystá žalobu na radnici právě v souvislosti s odepřením informací ohledně příprav nového územního plánu.

„Dodané náměty vyšly radnici asi na dva milióny korun, jsou to vyhozené peníze,“ dodává i lídr opozičního křídla ODS v Praze 5, zastupitel Ondřej Gál. Opozice upozorňuje zejména na opakovaná tvrzení starosty, že nynější náměty jsou jen „nástřelem možností“ který připravili architekti, a proto je není třeba řešit ani s veřejností. Přesto za ně radnice zaplatila, a dokonce údajně zadala i zpracování objemových studií pro tyto náměty za další veřejné peníze.

Starosta Jančík se ale brání, že lidé se prý budou moci s navrhovanými změnami seznámit poté, co projdou náměty selekcí na magistrátu. „V žádném případě nebereme každé developerské přání, každý návrh jako rozumný a správný. Naopak. Mnoho z těch podnětů, které se shromáždily jako návrhy na změnu, jednoduše odmítáme. Zasáhly by totiž necitlivě do života občanů naší městské části, což nehodláme připustit,“ poznamenal Jančík.

Radní nestojí o megalomanské projekty

Podle mluvčího radnice Radovana Myslíka se budou moci lidé s návrhy změn seznámit už na podzim. „Z magistrátu by se měly vrátit koncem září,“ řekl Právu mluvčí. „Ani my nechceme u nás doma nějaké šílené a megalomanské projekty přesahující rozumné meze.

A věřte mi, že i takových doráží k nám na radnici celkem nemálo. Všechny investory odkazujeme na svou hlavní myšlenku – Praha 5 se musí rozvíjet, ale tak, jak to máme napsáno i v záhlaví svých webových stránek. Tedy aby byla ideální místo pro život, podnikání, odpočinek i zábavu, nikoliv ideální místo pro zisk developerů,“ dodal Jančík.

Opozice to ale bere s rezervou a upozorňuje například na nehorázné návrhy zástavby na Dívčích hradech a další úvahy, které zvedly silnou vlnu odporu i ze strany místních obyvatel.

Opozice to ale bere s rezervou a upozorňuje například na nehorázné návrhy zástavby na Dívčích hradech a další úvahy, které zvedly silnou vlnu odporu i ze strany místních obyvatel.

Dodané náměty vyšly radnici asi na dva milióny korun, jsou to vyhozené peníze Ondřej Gál, zastupitel

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám