Hlavní obsah

Podzemní nemocnice v pražské Krči slouží jako ošetřovna i bezpečnostní kryt

Právo, Petr Blahuš

Sama si dokáže vyrábět elektřinu, dá se neprodyšně uzavřít, spojení se světem obstarávají vyspělé technologie. Vchází se sem přes zamřížovaná vrata, vznikla v letech studené války, ale využívá se až nyní. Podzemní nemocnice v Thomayerově nemocnici v Krči.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Dagmar Poláková ukazuje vybavení podzemního operačního sálu.

Článek

Před několika lety tady proběhla nebezpečná operace pacienta s otevřenou tuberkulózou, kterému bylo nutno amputovat část nohy.

Zákrok si pak vyžádal rozsáhlou dezinfekci celého objektu, protože se zatím nenašlo jedenáct miliónů korun na instalaci speciálních filtrů, díky kterým by se krčské podzemní mohlo stát i ošetřovnou infekčních pacientů.

Nemocnici obdivují naši i zahraniční odborníci

Přesto nemocnici s označením KO 17, která se už dokázala změnit v kryt, ošetřovnu i nouzovou záchytku, obdivují naši i zahraniční odborníci.

V případě potřeby v ní najde úkryt až 170 pacientů, další nemocní či ranění se dají uložit i na polní lůžka. Část podzemního krytu dnes slouží i jako bezpečná ozařovna pro onkologii Thomayerky.

KO 17 je vybavena vlastním obřím tankem na pitnou vodu, filtrovanou a dieslovým agregátem, který umožňuje zásobovat podzemní nemocnici elektrickým proudem po několik dnů.

„Podle našeho krizového plánu je možné tuto nemocnici s několika operačními sály aktivovat během jedné hodiny a obsadit ji až 60 zdravotníky včetně devíti lékařů. Jsou to specialisté na dětskou a dospělou chirurgii, ORL, ARO, gynekologii, LDN, nechybí ani očař a porodní specialista.

Nejméně jednou za rok se provádí cvičný poplach

V případě potřeby lze objekt navíc hermeticky uzavřít,“ řekla Právu Dagmar Poláková z krizového managamentu Thomayerovy nemocnice s tím, že nejméně jednou za rok provádějí cvičný poplach. Nástupu se nevyhnou všichni určení lékaři a sestry.

„Před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a jednání NATO v Praze, kdy náš kryt sloužil jako rezerva pro případ nějaké krize, tady byly kontrolní delegace Pentagonu, NATO a experti texaské Národní gardy. Všichni shodně konstatovali, že se jedná o jednu z nejlepších staveb tohoto druhu v Evropě,“ sdělila Právu tisková mluvčí nemocnice Martina Štanclová.

KO 17 má k dispozici telefonní i internetové spojení

„Pro spojení se světem ,tam venku‘ má náš kryt KO 17 k dispozici telefonní, internetové a intranetové spojení, rozhlas po drátě a dokonce ovládání tzv. inteligentních sirén,“ doplnil mluvčí správce krytu Pavel Florian.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Vstup do podzemní nemocnice v údolí Kunratického potoka.

Podzemní nemocnice v Krči se začala stavět v roce 1952, dokončena byla o deset let později. Výstavba třípatrového betonového molochu o velikosti více než 1243 metrů čtverečních stála 11,5 miliónu tehdejších korun.

Roční náklady Thomayerovy nemocnice na její údržbu jsou asi 400 tisíc, z nichž část hradí nemocnici pražský hasičský záchranný sbor.

Podobné podzemní nemocnice má jen Bulovka, kde v ní sídlí část jejího krizového managamentu, a Všeobecná nemocnice na Karlově náměstí. Ta je však na rozdíl od Bulovky, kde se dají dva pokoje využít i pro léčbu vysoce infekčních pacientů, v dezolátním stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalý holešovický pivovar se změnil na byty

Budova pivovaru v pražských Holešovicích se proměnila v multifunkční centrum s loftovými byty. Právě dokončovaná rekonstrukce historické budovy završuje jednu...

Výběr článků

Načítám