Hlavní obsah

Památkáři udělili miliónovou pokutu za poškození klasicistního domu

Právo, Jana Šprunková

Na naše poměry extrémně vysokou pokutu, 1,2 miliónu korun, uštědřili magistrátní památkáři společnosti Bau-Invest Soukenická 12. Ta se totiž pustila do stavebních prací v klasicistním objektu v památkové rezervaci zvaném Pět kostelů, aniž se obtěžovala sehnat si stavební povolení.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Klasicistní dům v Soukenické ulici v Praze 1 je uvnitř celý vykuchaný.

Článek

K bouracím pracím, které prováděla, by ho ale dostat ani nemohla. Kromě památkářů může společnost očekávat sankci také od stavebního úřadu Prahy 1. „Už v říjnu jsme zahájili řízení o zastavení stavby a nařídili bezodkladný zákaz všech prací, s výjimkou udržovacích,“ konstatoval vedoucí stavebního úřadu Oldřich Dajbych.

Dodnes úřad ale žádnou žádost o povolení stavby nedostal. „Objekt je vyklizen, okna a dveře vybourány, odstraněny střešní konstrukce, vytrhaná elektroinstalace,“ shrnul Dajbych zásahy v domě, který chce společnost přestavět na hotel. Podle něho Bau-Invest v protiprávním jednání nyní již nepokračuje. Pokuta od stavebního úřadu ale tak vysoká jako od památkářů nebude. „V desetitisících,“ odhadl Dajbych.

Novela zvýšila finanční postihy

Památkáři budou ale neoblomní, protože se konečně dočkali novely památkového zákona, která jim od konce srpna dává možnost ukládat pokuty až do výše dvou, respektive čtyř miliónů korun, a tu hodlají využívat. Ještě před novelou by mohli uložit pokutu okolo 60 tisíc korun.

„Není však naším zájmem cucat z lidí peníze, ale pokud si někdo nedá říct a nerespektuje zákon, budeme přísní,“ řekl šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek. K takovým patří právě Bau-Invest. „Byli jsme tam několikrát i se zástupci Prahy 1, opakovaně nabádali, aby žádné bourací práce nedělali, nebrali na to zřetel. Nechtěli nás tam ani pustit,“ řekl Kněžínek.

Výstraha pro ostatní

Udělená vysoká pokuta by podle Kněžínka mohla být i jakousi výzvou pro ostatní majitele domů, aby si dali pozor při stavebních zásazích. Stejně vysokou pokutu mohou totiž dostat i fyzické osoby. Předsedu představenstva akciové společnosti Bau-Invest Petra Svinku se nepodařilo kontaktovat, pro televizi Nova, která o uložené pokutě informovala jako první, veškerá nařčení odmítl a tvrdil, že se dělaly pouze vyklízecí práce, na něž není třeba povolení.

„Dům v Soukenické ulici je v současné době zabezpečen staticky, ale nic nového nevíme. Žádný projekt jsme nedostali,“ řekl Kněžínek. Podle magistrátní památkářky Ivany Síbrtové je v centru více domů, jejichž vlastníci nerespektují zákony: „My můžeme vydat opatření, aby zajistili objekt proti devastaci, a dělat pravidelné kontroly. Tím je naše možnost vyčerpána.“

Úspěšně ale skončilo tříleté tažení památkářů proti poškození dvou domů v Rytířské ulici 18 a 20, kterého se dopustil italský vlastník. Městský soud loni trestný čin zneužívání vlastnictví ohodnotil pokutou ve výši 900 tisíc korun. „Vlastník domy zajistil proti devastaci, jinak se tam nic neděje a stejně chátrá,“ míní Síbrtová. V obou domech, paláci Hrobčických i Wimerově, se stavebníkům podařilo památku nevratně poškodit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám