Hlavní obsah

Nájmy v Praze mohou vzrůst až na 120 korun za metr a měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Regulované nájemné může v některých částech Prahy podle současných výpočtů vzrůst k roku 2010 u bytů první kategorie až na 119,5 koruny za metr čtvereční a měsíc. Částka platí pro Bubeneč, Břevnov, Dejvice a Střešovice v šesté městské části.

Článek

"Nejvíce se má zvýšit nájemné v nejlukrativnějších částech hlavního města jako jsou Praha 6, Praha 5 a třeba i Praha 7. Zejména v nejvyhledávanějších místech pro bydlení," uvedl Janeček. Částky se mohou lišit podle toho, zda je byt v soukromém vlastnictví, nebo je magistrátní, nebo zda jej spravuje místní radnice.

Nejlevnější nájmy budou v okrajových čtvrtích jako je Černý most, Hloubětín, Kyje, Libuš, Kbely, Písnice a řada dalších. Nájemné tam bude moci být maximálně 73,04 koruny za metr čtvereční a měsíc. Uvádí to studie, která se zabývá deregulací nájemného v metropoli, informoval o tom městský radní Jiří Janeček.

Před deregulací nájemníci bytů první kategorie platili, případně ještě platí, 37,07 koruny za metr čtvereční a měsíc.

Centrum bude levnější než vyhlášené lokality

V samotném centru metropole budou nájemníci v roce 2010 platit méně než ve vyhlášených oblastech Prahy 6. Pro Hradčany, Josefov, Malou Stranu, Nové Město a Staré Město bude nejvyšší možné nájemné činit 107 korun za metr čtvereční a měsíc.

Nájemné je vypočteno z cen bytů, které zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Výše nájmů se ještě může měnit v návaznosti na nově vydané ceny. Deregulace se v metropoli týká podle magistrátu asi 140 000 bytů, z nichž asi polovina je obecních.

V magistrátních bytech vzroste nájemné poprvé v červnu. Radní rozhodli, že první tři roky využijí nejvyšší možnou míru zdražení danou zákonem. V dalším roce bude město patrně zvyšovat nájmy podle lokality, čímž by se měla rozlišit cenou kvalita bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám