Hlavní obsah

Krnov stále shání dotace na opravu divadla

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budova Městského divadla v Krnově, která se pyšní mimo jiné expresionistickou fasádou, je již několik let ve špatném technickém stavu.

Foto: archiv města Krnova

Budova krnovského divadla neúprosně chátrá.

Článek

Město se snažilo opakovaně na finančně náročnou opravu historického objektu získat evropské dotace, ale neuspělo. Krnovská radnice se proto rozhodla zaplatit nejnutnější opravy z vlastního rozpočtu. Na konci roku město přikročilo k zateplení stropu za 450 tisíc korun nad hledištěm.

Teplo už neunikne

„Na skořepinu nad hledištěm byla položena minerální vata v tloušťce 22 centimetrů. Nyní by tak již nemělo docházet k únikům tepla,“ uvedl vedoucí investičního oddělení Městského úřadu v Krnově Georgios Bazakas.

Dodal, že v současné době se zpracovává projektová dokumentace k další části rekonstrukce divadla. Městské divadlo v Krnově bylo postaveno v letech 1927–1928 z popudu tehdejšího starosty města Richtera a sociálnědemokratické strany, jejímž byl předsedou.

Stavbu navrhl vídeňský architekt Leo Kammel, žák Jana Kotěry, a prováděla ji firma Koch a Kindermann z Krnova.

Při stavbě pomáhali sedláci a živnostníci

„Stavbu investovalo město a mnohé zdejší firmy vypomohly auty, zemědělci a živnostníci zase zapůjčili koňské povozy,“ informovala krnovská mluvčí Dita Círová s tím, že kdysi na místě divadla stály přízemní domky, které muselo město vyvlastnit.

Budova krnovského městského divadla, jejíž hrubá stavba tehdy stála jeden a čtvrt miliónu korun, byla dokončena koncem srpna roku 1928.

Ještě v srpnu bylo divadlo slavnostně otevřeno německou operou v provedení opavského divadla. Česky se v divadle hrálo poprvé 12. listopadu, kdy zde s Prodanou nevěstou hostovalo pražské Národní divadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám