Hlavní obsah

Kasárna v Nýrsku ustoupí nové bytové výstavbě

– Nýrsko (Klatovsko)

Osmihektarový areál kasáren nad městem Nýrsko čeká bourání. Město zde plánuje vybudovat obytnou zónu se stovkou domů a bytů. Jejich stavba by měla začít v roce 2011, uvedl starosta Miloslav Rubáš.

Foto: ČTK

Nýrsko - radnice a bývalý Vrchnostenský hostinec

Článek

"Ihned po dobourání bychom začali pracovat na projektech," dodal. Samo město nebo soukromý developer by začal připravovat infrastrukturu celé volné plochy. "Zatím ale není vhodná doba, zájem developerů i lidí, kteří chtějí nové bydlení, polevil. Po odeznění krize se to ale určitě zlepší," uvedl starosta. Město dlouhodobě eviduje téměř 130 žádostí o byt a trvale se tam staví nové domky a byty.

Radnice nyní požádala ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci šesti miliónů korun na likvidaci starých budov a podzemních vedení. O dotaci bude jasno v březnu. Už předloni získalo Nýrsko deset miliónů na demolice. "Loni jsme neuspěli, takže práce nepokračovaly. Letos by měl být areál kompletně revitalizovaný," dodal starosta. Dva objekty tam zůstanou. V bývalém vojenském středisku se chce rozvíjet místní lékař, ve druhém podnikatel vyrábějící nerezové kuchyně.

"Jde o nadějný projekt na slušném místě ve slibně se rozvíjejícím městě s veškerou infrastrukturou," řekl Jan Naxera z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje. Agentura navrhla využití areálu, kde jsou zavedeny plyn, elektřina, voda a napojení na čistírnu.

Kasárna za 25 miliónů nikdo nechtěl

Nýrsko má trvale 5 100 obyvatel. "Jsme na stejném počtu jako loni. Umřelo 50 lidí a 47 dětí se narodilo," dodal Rubáš. Místní Lesní stavby postavily nedávno dům se 17 byty, na nějž poskytlo město pozemky zdarma. Radnice dále připravuje 21 parcel v centru.

Kasárna koupilo Nýrsko od státu po sedmi letech snažení před dvěma lety za 25 miliónů Kč. Ministerstvo vnitra se je dlouho snažilo prodat, ale neuspělo. Zpožďovaný převod zbrzdil rozvoj města.

Nýrsko loni postihl vinou krize osmimiliónový propad daňových příjmů, meziročně byly téměř o pětinu nižší. Přesto zažilo historicky rekordní investice v objemu 90 miliónů Kč, zejména z evropských dotací. Peníze šly hlavně do zdravotního střediska a silnic. Radnice nyní připravuje projekt víceúčelového zařízení pro zájmové činnosti, probíhá stavební řízení na zimní stadion, do konce roku 2011 chce vybudovat skatepark, na nějž už vybralo pozemek. Na vybudování nové lyžařské sjezdovky včetně zázemí už zpracovává projekt soukromý investor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám