Hlavní obsah

Karlovy Vary otevřely nový městský park, od ostatních se dost liší

Karlovy Vary otevřely ve středu další z městských parků nazvaný Meandr Ohře, jenž stál přibližně 21 miliónů korun. Tradičním lázeňským parkům, jichž je ve městě několik, se příliš nepodobá a ani podobat nebude. Upravený je jen částečně a přírodě tady bude do jisté míry ponecháno volné pole působnosti.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Nový městský park v Karlových Varech Meandr Ohře

Článek

Park se rozkládá na několika hektarech území u řeky ve čtvrti Tuhnice, řekl náměstek primátora Petr Keřka (nezávislý).

Město využilo pro vybudování parku řadu let nevyužité území nadregionálního biokoridoru. Proto tu nebylo možné provádět rozsáhlé stavební úpravy, ale jen částečně využít daných podmínek v oblasti u Ohře. Proto se návštěvníci parku musí smířit třeba s tím, že na travnatých plochách po deštích mohou zůstávat louže. "Projekt Ekologické dílny Brno považujeme za zdařilý. Park je současně také naučná přírodovědná stezka," poznamenal Keřka.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Nový městský park v Karlových Varech Meandr Ohře

V parku Meandr Ohře je umístěno několik hřišť. Dále je tu kolem 50 různých hracích prvků určených hlavně pro děti. Podél parku vede okruh pro bruslaře dlouhý kilometr. Vznikla také cyklostezka spojující park s dalším rekreačním areálem na Rolavě. "Vybudování stezky přišlo na dalších asi 15 miliónů korun. Z celkových nákladů 36 miliónů korun představovala dotace z Evropské unie 32 miliónů korun," konstatoval Keřka.

Ještě před dokončením parku kritizovali někteří lidé špatné odtokové poměry v lokalitě. Podle jeho projektantky Ireny Kučerové si veřejnost musí nejdříve zvyknout na výjimečnost tohoto území. Právě voda je podle Kučerové přirozenou součástí nivního biotopu. Pokud některá období roku vodu přináší, tak se poté stává jedním z prvků parku. "Jedná se o nivní polohu, vlhké louky jsou proto přirozenou součástí území a zde i chráněným biotopem," uvedla.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Nový městský park v Karlových Varech Meandr Ohře

Meandr Ohře je letos druhým parkem, který byl dokončen v Karlových Varech. Ve čtvrti Rybáře slouží veřejnosti od června nový park nazvaný Malý rybářský. Patří mezi nejmenší v lázeňském městě a je první, jehož vznik iniciovali sami obyvatelé. Radnice jejich prosby vyslyšela a na nový park, který vznikl místo bývalých zanedbaných zahrádek vynaložila čtyři milióny korun. Parku vévodí socha rybáře který je patronem čtvrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám