Hlavní obsah

Jurkovičovu vilu v Brně ozdobí pohádková mozaika

– Brno

Průčelí vzácné Jurkovičovy vily v Brně ozdobí po skončení celkové rekonstrukce mozaika současného českého výtvarníka Josefa Bolfa. Podle ředitele Marka Pokorného chce galerie postupně umístit nějaký odraz současného umění na všechny své historické budovy.

Foto: ČTK

Průčelí vzácné Jurkovičovy vily v Brně ozdobí po skončení rekonstrukce mozaika současného českého výtvarníka Josefa Bolfa.

Článek

Jurkovičovu vilu kdysi zdobila skleněná mozaika Adolfa Kašpara, malíře a grafika, jehož proslavily například ilustrace k Babičce Boženy Němcové. Mozaika znázorňovala výjev z pohádky Bača a drak, ale nedochovala se. Zanikla zřejmě již za první světové války. Historici umění nemají podrobné plány ani kvalitní fotodokumentaci, pouze skicu. "Proto galerie upustila od výroby neautentické kopie a rozhodla se pro dílo současného umělce," uvedl Pokorný.

Foto: Slovenský národní archív, ČTK

Původní návrh mozaiky pro Jurkovičovu vilu z roku 1906 od Adolfa Kašpara.

Výtvarníci dostali stejné zadání jako Kašpar před více než 100 lety - pohádku, kterou na základě slovenských lidových vyprávění zachytila Němcová pod názvem O bačovi a šarkanovi. Soutěžní návrhy poslali tři z pěti oslovených výtvarníků.

Bolfův návrh, provedený v typických temných tónech, nakonec podle galeristů nejlépe dodržel pohádkový námět. Navíc Bolf zvládl práci s měřítkem vily, jeho návrh stál nejblíže Kašparovu pojetí a zároveň je originální a aktuální, ačkoliv může působit depresivně. "Ani ta pohádka není idyla, má i své temné vrstvy," řekl Pokorný. Osazování mozaiky plánuje galerie na léto.

Foto: Moravská galerie v Brně, ČTK

Návrh mozaiky českého výtvarníka Josefa Bolfa

Rekonstrukce Jurkovičovy vily začala loni v říjnu. Po skončení prací za 35 miliónů korun vznikne ve vile expozice a studijní centrum věnované dílu architekta Dušana Samo Jurkoviče. Rekonstrukce zahrnuje opravu střechy, fasády, dřevěných konstrukcí nebo oken. Právě dřevo patří k hlavním stavebním materiálům vily. Mnoho zásahů museli dělníci provést ve sklepě a v základech vily. Většinu peněz na rekonstrukci získala galerie z takzvaných norských fondů.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Detail mozaiky

Architekt Jurkovič vilu v Brně-Žabovřeskách postavil v roce 1906 pro svou potřebu. Obýval ji však jen krátce. Poté v ní bydleli soukromí majitelé, kteří provedli řadu dílčích úprav. Většinu zásahů však lze napravit. Moravská galerie dům koupila v roce 2006 za 15 miliónů korun. Stavba je cenná tím, jak spojuje secesi a další moderní směry s tradicí lidové architektury. Galeristé předpokládají, že vilu opraví do konce roku 2010.

Jurkovič, jenž žil v letech 1868 až 1947, patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Proslulé jsou jeho stavby na beskydských Pustevnách, lázeňské objekty v Luhačovicích a úpravy zámku v Novém Městě nad Metují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám