Hlavní obsah

Jak vyřešit společnou hypotéku při rozvodu manželů

Novinky, Pavla Hávová (autorka pracuje v Hypoteční bance)

Při rozvodu řeší mnoho manželů společnou hypotéku. Do této situace se může dostat každý. Nejdříve jsou velké plány a poté přijde rozvodové řízení. Místo společné dovolené se pak řeší, jak co nejlépe naložit s nemovitostí, kterou byste měli ještě nějaký ten rok splácet.

Foto: Profimedia.cz

Existuje několik možností, jak vyřešit finanční vyrovnání s hypotékou při rozvodu.

Článek

Existuje několik možností, jak vzniklou situaci vyřešit. Ukážeme to na konkrétním případu Lenky s Davidem, kteří se po osmi letech manželství rozvádějí. Stejně dlouhou dobu také splácejí hypotéku na dům a do konce doby splatnosti jim schází ještě dvanáct let.

Převod hypotéky

David se rozhodne, že v domě zůstane. Má dostatečný příjem, a tak si může dovolit převést hypotéku na sebe a pokračovat ve splácení sám. Pokud s tím bude Lenka souhlasit, vyplatí jí její podíl na domě.

Banka mu tento postup umožní, bude však po Davidovi požadovat doklad, že má dostatečné příjmy a může si dovolit splácet celou částku. Dokladem je potvrzení o příjmech, které Davidovi vystaví zaměstnavatel, nebo jestli podniká, poslouží mu stejně dobře daňové přiznání.

I kdyby mu však jeho příjem nestačil, může k úvěru přistoupit nový spoludlužník, například jeho rodiče nebo nová partnerka. Lenka potom bude z hypotečního závazku vyvázána a když bude chtít, nic jí nebrání vzít si novou hypotéku na novou nemovitost.

Pronájem domu

Lenka s Davidem se také mohou rozhodnout, že dům nechají svým dětem. Aby si ho však mohli dovolit splácet a zároveň si mohl pořídit každý vlastní bydlení, domluví se, že dům pronajmou. Z částky, kterou jim budou nájemníci platit, budou bývalí partneři splácet úvěr.

A po dvanácti letech, až bude hypotéka doplacena, převedou dům na svou dceru a syna a ti se tam budou buď moci nastěhovat, nebo ho prodají a o peníze se rozdělí.

Převzetí dluhu

Pokud ani Lenka ani David v domě zůstat nechtějí a ani ho nechtějí přenechat dětem, můžou se pokusit najít kupce, který by pokračoval ve splácení místo nich. Banka bude opět prověřovat jeho bonitu, a pokud usoudí, že je dostatečná, převede na něj závazek. V tomto případě platí stejné podmínky, za jakých manželé hypotéku uzavřeli.

Lenka s Davidem potom budou z úvěru vyvázáni a budou moci oba požádat o nový. Kupující by jim ovšem také měl doplatit částku, která odpovídá rozdílu mezi tržní hodnotou nemovitosti a dosud nesplacenou jistinou. Pokud má tedy dům hodnotu 5 000 000 Kč a bance zbývá ještě doplatit 3 200 000 Kč, měl by nový majitel uhradit Lence a Davidovi 1 800 000 Kč.

Celý prodej probíhá většinou tak, že kupující uloží domluvenou částku u notáře, a až proběhne podpis smluv v bance a přepis na katastru nemovitostí, notář peníze uvolní na účet rozvádějících se manželů, kteří by se potom měli rozdělit.

Předčasné splacení

Může se také stát, že manželé najdou zájemce, který bude ochoten koupit jejich dům, ať už za hotové nebo na hypotéku. Z peněz, které bývalí manželé získají, potom hypotéku doplatí. Potřebují k tomu ovšem souhlas banky. V katastru nemovitostí je na banku zapsáno zástavní právo.

V praxi tento prodej většinou probíhá tak, že kupující opět složí peníze k notáři. Lenka s Davidem z části těchto prostředků uhradí bance zbývající dluh, a tímto způsobem zaniká zástavní právo k nemovitosti.

Na katastru se potom dům přepíše na nového majitele a Lence a Davidovi bude uvolněn zbytek finančních prostředků. Tenhle způsob se jim ovšem vyplatí pouze v případě, že právě končí jejich fixační období. V této době totiž mohou úvěr částečně nebo i úplně uhradit, aniž by za to museli platit poplatky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám