Hlavní obsah

Jak snížit náklady na domácnost úsporou energií

Ceny energií a poplatky související s bydlením neustále rostou. Možná je načase zamyslet se nad tím, jak můžeme v domácnosti ušetřit. Nejjednodušší cestou k úsporám je pořídit si takové bydlení, které nám náklady nezvyšuje, ale naopak pomáhá šetřit. Ale i domácnosti ve starších zástavbách mohou snížit náklady na bydlení energeticky šetrným chováním.

Článek

Pokud hledáte nový byt, je od nového roku dobrým vodítkem energetický štítek. Ten je vám povinen předložit každý stavebník nebo realitní kancelář. Všechny nemovitosti jsou zařazeny do kategorií A až G podle měřené spotřeby energie na podlahovou plochu, přičemž A označuje budovy mimořádně energeticky úsporné, G naprosto nehospodárné.

Nízkoenergetické stavby

Novostavby by měly mít označení A až C. Ty, které již v projektu mají horší hodnocení, by vůbec neměly dostat stavební povolení. Většinu českých novostaveb byste měli najít v kategorii B až C, do kategorie A se řadí domy a byty, které nesou označení „nízkoenergetické“, v Česku takové byty staví jediný developer – JRD.

Tyto nemovitosti se vyznačují extrémním zateplením obvodových konstrukcí, větracími jednotkami s rekuperací vzduchu a často jsou doplněny solárními nebo fotovoltaickými panely na ohřev teplé vody a výrobu elektřiny. V tomto typu bytů dokážete ročně ušetřit na energiích na vytápění až 85 % energie, což u bytu o velikosti 90 m2 znamená více než 15 000 Kč.

Spořit v domácnosti ale nemusíte jen pořízením energeticky úsporné novostavby. Pokud bydlíte ve starším domě nebo bytě, chovejte se šetrně a uvidíte, že v ročním součtu nákladů na bydlení budete překvapeni.

Na čem můžete ušetřit:
Šetřete vodou - Teplou koupel si dopřávejte jen občas, raději dejte přednost sprše. Při sprchování proteče odpadem přibližně 50 l vody, zatímco koupelí spotřebujete 160 l vody.
Používejte úsporné spotřebiče – standardem by pro vás měly být spotřebiče energetické třídy A+, pokud se chystáte bydlet v nízkoenergetickém bytě či domě, oceníte spotřebiče s možností využití teplé vody (pračka a myčka pak nespotřebovávají tolik energie na ohřev vody).
Používejte úsporné osvětlení – nesviťte, pokud to není nutné a používejte úsporné žárovky.
Nevětrejte zbytečně - Právě otevřeným oknem odchází nejvíce tepla. Lepší je větrat nárazově – vzduch se tak vymění rychle, na rozdíl od „větračky“ či „mikroventilace“, kdy ven vypouštíte především teplo a ne pachy.
Otužujte se - Nastavte si doma teplotu o stupeň nižší, než jste zvyklí. Budete otužilejší a navíc touto malou změnou ušetříte až 8 % energie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám