Hlavní obsah

Superekologická kuchyně šetří energii i životní prostředí

Novinky, tnk

Ekologická kuchyně optimalizuje energii a další zdroje, snižování spotřeby vody a prostory pro recyklaci odpadů jsou samozřejmostí. Prohlédněte si, jak by měla vypadat kuchyně opravdu náruživého ekologa a co všechno by v ní nemělo chybět.

Článek

Kuchyně je místem, kde se setkáváme s řadou ekologických problémů jako je spotřeba elektrické energie a vody, problém s likvidací kuchyňského odpadu a podobně.

Ekologické chování v kuchyni je důležité

Kuchyně se stává ekologickou také díky chování uživatelů, životnímu prostředí tak pomůžete třeba používáním certifikovaných čistících prostředků na nádobí, které je možné bez ekologických rizik vypustit do přírody, díky nízké toxicitě jsou v ní přirozeně odbourávány. Seženete je v prodejnách se zdravou výživou. Tyto prostředky se hodí i pro alergiky, mají totiž protialergické vlastnosti. 

Životní prostředí ale můžeme šetřit třeba výběrem spotřebičů v energetické třídě A nebo v případě chladniček a mrazniček v třídě A ++, nebo kupováním výrobků z recyklovatelných materiálů.

.: Ekologii také můžete podpořit koupí kuchyně od výrobce, který dodržuje ekologické normy pro výrobu. Tento výrobce je třeba zapojen do systému Eko-kom pro recyklaci odpadů. foto:Oresi

Součástí nedávno navržené "Zelené kuchyně" je integrovaný technologický systém, který umožní spotřebitelům ušetřit až 70 % výdajů za energie a opakovaně využívat až 60 % vody a tepla vytvářeného spotřebiči.

Ekologické kuchyně jsou v kurzu

Návrhy na ekologickou kuchyni jsou různé, některé dokonce popisují kuchyni, kde po uvaření nádobí ekologicky umyjete - a to s  pomocí vody a přírodního mýdla, které vytvoří speciální rostliny pěstované v horní části kuchyně.

Pomůže i správný výběr hrnců, jejich dna by měla velikostně odpovídat velikosti plotýnek, zamezíte tak plýtvání energie.

.: Tato kuchyně získala cenu Spark Award, která je oceněním pro neotřelý, inovativní design, vpravo: varná plocha se přizpůsobí tvaru hrnce a jeho umístění, zahřeje se pouze požadovaná plocha - tím se ušetří energie.foto: Whirlpool, Novinky.cz

Zelená kuchyně má integrovanou sprchu na ovoce a zeleninu, a čistí je tak s minimální spotřebou vody.

Pákové baterie nesmí chybět

V kuchyni tak nesmí chybět také pákové baterie, pokud je ještě nemáte a chcete chránit životní prostředí, určitě si je pořiďte, zamezují totiž plýtvání vody i energie.

.: Páková baterie hraje v ekologické kuchyni rozhodně prim.foto: Právo/Archiv firmy Franke a Dupont

Pokud jste také fandové ekologie, zkuste si pořídit sadu praktických boxů na třídění odpadu (o tom, jak správně třídit se dočtete zde).

.: Textilní boxy na třídění odpadu jsou omyvatelné. V ekologické kuchyni by neměly chybět.foto: MyDeco

Ekologické chování se vyplatí krátkodobě - budeme pak platit menší účty za energie, ale i dlouhodobě - můžeme mít dobrý pocit, že jsme pro své životní prostředí udělali, co jsme mohli a budoucí generace nás nebudou tolik proklínat.

Reklama

Související témata:

Související články

Retro sporáky na plyn se vracejí

Některý design prostě stojí za to, a tak se opět vrací do módy. Sice v novém, ale je stejně působivý jako kdysi. I proto se letos znovu setkáváme se starými...

Chytrá minikuchyně do městského bytu

Koncept moderní high-tech kuchyně je ideální pro malé prostory, protože vyžaduje pouhých 1,8 m2. Přesto v kuchyni najdete vše, co se od moderní kuchyně žádá....

Výběr článků

Načítám