Hlavní obsah

Hotelový komplex U Sixtů pořád není dokončen

Právo, Jana Šprunková

Místo luxusního pětihvězdičkového hotelového komplexu Ritz Carlton může Praha nabízet filmařům zákoutí hodná periferie. Nacházejí se pár kroků od Staroměstského náměstí, tedy v samém středu památkové rezervace. Domy, které město v polovině devadesátých let pronajalo tehdy ještě společnosti Hotel U Sixtů, aby se staly součástí hotelového kolosu, jsou dosud prázdné a některé stojí zřejmě jen silou vůle.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Dům v Kamzíkové ulici má k luxusnímu hotelu ještě hodně daleko.

Článek

Jak se podařilo Právu zjistit, v dohledné době se toho na situaci asi moc nezmění. Z objektů v Celetné 8, Železné 3 a Kamzíkové 5 sice Praha celá léta získává nájem, ale to na situaci nic nemění. Město pravidelně uzavírá další a další dodatky k nájemním smlouvám a posouvá termíny kolaudace.

„Současný stav je tristní. Dál to takto nemůže pokračovat,“ usoudil vloni náměstek primátora odpovědný za městský majetek Pavel Klega (ODS). A podepsal se další dodatek, který měl být poslední šancí.

Podle něho má společnost Akroterion, která vstoupila na scénu v roce 2002 a celý projekt hotelového giganta převzala, 39 měsíců, aby ho dokončila.

Projekt luxusní hotelové čtvrti má velké zpoždění

„Mají smluvní povinnosti, předpokládám, že podle nich postupují,“ soudí Klega nyní. Pokud se to nepodaří, dostane město na smluvních pokutách 20 miliónů korun.

V tom jsou zahrnuty i necelé čtyři milióny korun za nedodržení časového harmonogramu, které vymáhá od listopadu 2005.

„Zajišťuje to trojstranná smlouva, kterou máme s Akroterionem a Erste Bank. Ta nám garantuje, že pokud nesplní Akroterion nové závazky, finanční ústav se postará, abychom sankce dostali,“ konstatoval náměstek.

Podle jednatele společnosti Akroterion Yorama Groznera se v současné době dokončuje výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby. „Pak se vyřídí změna stavebního povolení,“ řekl Právu.

Grozner připouští, že se mnoho zatím neudělalo. „My jsme všechny domy vykoupili, s výjimkou oněch tří, které jsou města,“ uvedl.

Komplex má totiž zahrnovat deset domů v bloku mezi Staroměstským náměstím, Celetnou a Železnou ulicí. Lhůta 39 měsíců začne podle Groznera běžet od získání stavebního povolení, což může trvat i roky. „Všechno bude hotovo za méně než pět let,“ dušuje se.

Původně projekt počítal s přestavbou tří středověkých domů

„Vadí nám to. Je to ostuda města, plivnutí do tváře,“ míní o několikaleté situaci kolem chystaného komplexu šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek.

Budovy města jsou však prý, i když to na první pohled nevypadá, staticky zajištěné. Kněžínek soudí, že na vině celé situace je nešťastně uzavřená smlouva z poloviny 90. let. Tu za město uzavřel tehdejší radní Filip Dvořák (ODS).

Původní sny společnosti Hotel U Sixtů, kterou založila Prague Investments, byly skromnější. Týkaly se přestavby jen tří středověkých domů u Staroměstského náměstí.

Cílem byl rok 1998 a v hotelích mělo být 42 pokojů. Pak si společnost dokoupila nebo pronajala další objekty a rázem počet pokojů nabobtnal na 140.

Reklama

Související články

Kolonie Buďánka dostala zelenou

Památkáři potvrdili možné pokračování v revitalizaci zdevastované enklávy, opozice je i nadále skeptická. Oficiálně památkáři magistrátu potvrdili možné...

Výběr článků

Načítám