Hlavní obsah

Historická jatka v Ostravě se stále nedaří opravit

Právo, Denisa Telaříková

Přes 18 let se nedaří opravit rozpadávající se památkově chráněný areál jatek z roku 1881 ležící v centru Ostravy poblíž vyhlášené Stodolní ulice. A teď je znovu na prodej.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Historický komplex jatek patří mezi nejvýznamnější ostravské památky.

Článek

Přitom původně se o opravu tohoto historicky velmi cenného komplexu z režného zdiva měla postarat společnost Bauhaus, která jej v roce 1994 odkoupila od města za zhruba 15 miliónů korun i s dalšími pozemky. Na těch vedle jatek postavila hobby market. Firma tehdy slíbila, že jatka opraví, avšak tento ústní slib, který bohužel nebyl písemně zaznamenaný v kupní smlouvě, nedodržela. A nyní se Bauhaus rozhodl hobby market do konce března zavřít a prodejnu společně i s chátrající památkou prodat či pronajmout. Nabídku k odkoupení celého areálu dostalo také město Ostrava.

S ostravským primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) se minulý týden ve středu na magistrátu sešel český zástupce společnosti Bauhaus Aleš Pacal, který se však s novináři odmítl potkat. Primátor, který si záchranu jatek dal také do předvolebních slibů, médiím sdělil, že schůzka se nesla v přátelském duchu.

„Ředitel Pacal nás informoval o tom, že skutečně dochází k prodeji celého areálu, popřípadě k jeho pronájmu. Nevyloučil, že by se mohl celý areál rozdělit, a pokud by to bylo pro firmu výhodné, tak by prodala zvlášť prodejnu a zvlášť jatka,“ popisoval primátor Kajnar s tím, že cena za odkup celé nemovitosti by se měla pohybovat kolem 100 miliónů korun.

Primátor upozornil ale také na to, že o konkrétní ceně nepadlo na schůzce ani slovo. „Bavili jsme se spíše o horní hranici odhadu a ta může být až 140 miliónů korun. Ředitel Pacal nám také řekl, že on osobně dává přednost tomu, aby jatka získalo město. Musí to být ale samozřejmě pro firmu lukrativní, to znamená, že se nesmí objevit velké rozdíly v ceně.“

Jatka možná odkoupí město 

To, že by město odkoupilo nejen jatka, ale také bývalý hobby market, je podle Kajnara nereálné. Pravděpodobnější je, že se zastupitelé dohodnou jen na odkoupení historických jatek, které mohou zcela jistě oživit centrum poblíž Stodolní ulice.

"Myslím, že zastupitelé si toto uvědomí, a pokud bude cena rozumná, tak se shodneme na odkoupení památky. Nedovedu si totiž vůbec představit, co by město dělalo s bývalou prodejnou,“ shrnul primátor.

Tím, kdo nevýhodnou smlouvu pro město se společností Bauhaus v roce 1994 podepsal, byl tehdejší starosta centrálního městského obvodu Radim Chytka. Ten v úterý v České televizi uvedl, že město tehdy potěšil zájem Bauhausu.

„Pamatuju si, že jsme se jeli dokonce podívat do Vídně, jestli Bauhaus existuje a co nabízí. Památkářům slibovali, že hlavní budovu cihlu po cihle rozeberou a znovu ji poskládají zpátky, ale že uvnitř bude obchod. Tenkrát se podle mých informací s památkáři nedohodli. A tehdy nás nikoho v zastupitelstvu, ale ani právníky, nenapadlo, dávat do smlouvy složité formulace a termíny,“ zavzpomínal v televizi Chytka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám