Hlavní obsah

Finanční poradna: zvláštnosti na českém hypotečním trhu

Téměř každá banka na českém trhu si předchází své klienty různými bonusy nebo benefity. Může se jednat o turbosplátky, čerpání více než sto procent hodnoty zástavní nemovitosti nebo možnost odkladu splátek. Vždy naleznete něco, co jiná banka nemá. Pár zajímavostí, které by mohly pomoct při výběru banky, jsme pro vás připravili. Na vaše dotazy odpovídá finanční konzultant Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dočetli jste se, že není možné splatit hypotéku jindy, než v období fixace? Není to zcela pravdivá informace. U stoprocentních hypoték, lze u některých bank kdykoliv umořit jistinu do zůstatku sedmdesáti procent hodnoty zástavní nemovitosti.

Jiná banka nabízí u každého úvěru za desetinou přirážku k sazbě, sjednat si turbosplátky a po dvanácti řádně zaplacených splátkách smíte umořit až dvacet pět procent jistiny. Po dalších dvanácti splátkách je možné proces opakovat. Existuje však na trhu také produkt, který umožní splatit hypotéku opravdu kdykoliv. Cenou je přirážka k sazbě. Většina bank nějakou variantu předčasného splacení nabízí. Podmínky jsou nepřehledné a složité a je potřeba se v tom dobře orientovat.

Další zajímavostí je poskytnutí úvěru na více než stoprocentní hodnoty zástavní nemovitosti. Stropem může být až sto padesát procent. Lákavým bonusem je také možnost odkladu splátek, až o jeden rok na začátku hypotéky, a až o tři měsíce v průběhu splácení. Má to jeden háček. Splatnost hypotéky nesmí přesáhnout třicet let. Dá se říct, že v případě problémů se splácením, vám vyjde vstříc každá banka, pokud s ní správně a včas komunikujete.

Dalším benefitem je získání odhadu zdarma na základě zadání několika dat (údaje z katastru nemovitostí, stav nemovitosti, stáří nemovitosti...) do počítačového programu. Ušetříte za odhadce. Program funguje jen v některých městech. Specifických benefitů nabízejí banky celou řadu. Nezávislý finanční konzultant vám pomůže najít ten výhodný pro vás. (více na www.bcas.cz)

Chceme koupit pozemek pomocí hypotéky nebo jiné půjčky. Do dvou let chceme na pozemku postavit rodinný dům, který chceme opět financovat hypotékou. Máme nyní něco naspořeno na stavebním spoření, ale také minimálně 25 % ceny pozemku ve volných prostředcích. Cena pozemku: cca 1 750 000 Kč, nemovitosti s úpravami kolem 4-5 miliónů. Jak nejvýhodněji pozemek a nemovitost financovat?
Pozemek lze financovat hypotečním úvěrem. Existují banky, které dokáží proplatit až sto procent hodnoty pozemku. Doporučuji následující postup. Dodávám jen, že tento postup nemusí být jediný správný. Půjčte si na pozemek 1 750 000 korun se splatností 5 let (nejnižší možná). Fixaci si nechte sjednat jako roční. Splátky očekávejte ve výši zhruba 34 000 korun.  Po dvou letech tuto hypotéku budete refinancovat jinou a navíc si půjčíte na stavbu domu. Řekněme, že hodnota nesplacené jistiny a domu bude celkem 5 900 000 korun. Záleží na ceně domu. Splátka druhého úvěru se splatností 30 let bude pokračovat v podobné výši jako byla splátka prvního úvěru. Dopředu dbejte na to, abyste měli dostatečnou bonitu a získali i následný úvěr.  To vyžaduje v hrubém odhadu čistý příjem okolo 70 000 až 80 000 korun. Volné peníze a peníze na stavebním spoření si podržte jako rezervu a finance na odhady, poplatky, projekt domu nebo nábytek. Financování výstavby je složitý proces. Obraťte se na odborníka, nezávislého finančního konzultanta či hypotečního specialistu.
Chceme si vzít hypotéku, předběžně si počítáme výši splátek a zjišťujeme pro a proti. Je možné odečíst splátky hypotéky z daní?
Samozřejmě by to bylo ideální moci si odečíst splátky z daňového základu. Myslím, že by to dozajista zvýšilo zájem o hypotéky. Takhle úplně to nejde, ale zaplacené úroky z hypotečního úvěru můžete od základu daně skutečně odečíst. Jestliže jste zaměstnaní, předáte účetní potvrzení z banky o výši zaplacených úroků.  Nemáte-li žádné další příjmy, finanční úřad vám vrátí odpovídající finanční částku ze zaplacených daní. Stejný postup je i v případě, že podnikáte, danou finanční částku odpovídající úrokům z hypotečního úvěru zaplacených za kalendářní rok, si odečtete přímo od základu daně.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám