Hlavní obsah

Finanční poradna: Za co si domácnosti připlatí v roce 2013

Letošní rok přichystal občanům České republiky mnoho změn. Velká část domácností si připlatí za energie, bydlení, ale i za potraviny a zboží. Důvodem je zvýšení sazeb DPH a cen za bydlení a energie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Od 1. ledna 2013 došlo ke zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento, tedy z 14 % na 15 % a z 20 % na 21 %. Zvýšení nižší sazby DPH na 15 % se dotkne především cen potravin, nealkoholických nápojů, vodného a stočného, tepla, léků a zdravotnických pomůcek.

V neposlední řadě také stavebních prací týkajících se bydlení. Zajímavé bude sledovat situaci u cen novostaveb. Jich se totiž zvýšení DPH na 15 % týká. Záležet tak bude hlavně na developerovi, zda o procento sníží svoji marži nebo navýší konečnou cenu pro zákazníka. Přesto se očekává, že ceny nemovitostí budou nadále klesat, cenové oživení by mohlo přijít až v roce 2014.

Od letošního ledna se rovněž zvyšuje daň z převodu nemovitostí, a to ze tří procent na 4 procenta. Jde o náklad na straně prodávajícího - například při prodeji bytu za dva milióny zaplatí prodejce v letošním roce daň o 20 tisíc korun vyšší než loni.

Další změna se týká regulace nájemného, která skončila. Nyní již není možné, aby majitelé zvyšovali nájemné bez souhlasu nájemníka. Jestliže nedojde ke shodě na nájemném, mohou se oba obrátit na soud, který pak určí nájemné, které je obvyklé v daném místě a čase.

V neposlední řadě se také zvyšuje poplatek za stavební povolení. V loňském roce lidé zaplatili za stavební povolení 300 korun, od nového roku je to už 5000 korun. Za stavební povolení ke stavbě garáže je nyní poplatek ve výši 1000 korun.

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Rádi bychom rekonstruovali domeček. Příjmy jsou bez problému, zádrhel je v tom, že jsme při darování nechali pro naše prarodiče zapsat na katastru klauzuli o užívání nemovitosti na dožití. Banka (ČSOB) toto neskousne pro vyřízení hypotéky a nabízí pouze půjčku na bydlení s vyšším úrokem a pouze desetiletou splatností. Rozhodně nechceme nijak upravovat naše závazky k prarodičům, proto se ptám, jestli existuje nějaká možnost levnějšího financování?
Věcné břemeno užívání části nemovitosti jinou osobou zpravidla sníží cenu nemovitosti takovým způsobem, že je téměř neprodejná. A navíc je velmi těžké hodnotu takto zatížené nemovitosti vůbec stanovit.
Jiné je to např. u věcného břemene vedení inženýrských sítí přes pozemek (např. pokud povede přes pozemek vodovod a vodárenská společnost bude mít ve svůj prospěch sjednáno věcné břemeno pro údržbu předmětného vodovodu). Tyto sítě obvykle nemají na hodnotu a vhodnost zástavy žádný vliv. To, jakým způsobem konkrétní věcné břemeno ovlivňuje nemovitost, řeší znalec v ocenění. Rychlou relevantní informaci poskytne klientovi hypoteční makléř.
Mám dotaz ohledně Americké hypotéky. Rozvádím se a potřebuji vyřešit doplacení Americké hypotéky u Wüstenrot hypoteční banky ve výši cca 1 100 000 korun tak, abych vyvázal nemovitost ze zástavy. Jinou nemovitost nemám, vlastní prostředky také ne. Existuje nějaká možnost, jak získat takovouto sumu bez zajištění nemovitosti?
Úvěr ve výši 1 100 000 korun bez zajištění nemovitostí bohužel není reálný. Obecně platí, že čím vyšší bonita klienta (příjmy), tím více je banka ochotna půjčit bez zajištění.
Poté existují úvěry v režimu spotřebitelského úvěru, kde je vyšší sazba a kratší splatnost. Teoretickým řešením je možnost, kdy by si úvěr vzalo více osob – druh, družka. Oba by ale museli mít nadstandardní příjmy.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám