Hlavní obsah

Finanční poradna: Věcné břemeno - dobrý sluha, zlý pán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abyste se při vyřizování hypotečního úvěru setkali s pojmem „věcné břemeno“ nemusíte zrovna kupovat chalupu na Loukově i s dědou Komárkem. V některých případech může celý proces vyřizování hypotečního úvěru na věcném břemenu ztroskotat, někdy je to však naopak jediná cesta, jak úspěšně dokončit koupi nemovitosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výše uvedený příklad věcného břemena dožití činí nemovitost de facto neprodejnou, a banky takové obchody zpravidla nefinancují. Nejčastěji se ale při vyřizování hypotečního úvěru setkáte s věcným břemenem přechodu či přejezdu přes pozemek a věcným břemenem pro energetiku.

S věcným břemenem přechodu či přejezdu přes pozemek se můžete setkat ve dvou jeho formách: buď jste vy tím, kdo je povinen strpět přechod či přejezd přes pozemek, nebo můžete být naopak tím, kdo má na základě věcného břemena právo využívat pro přístup ke své nemovitosti pozemek či komunikaci někoho jiného.

Tato forma věcného břemene není pro banky nepřekonatelnou překážkou, může však snižovat odhadovanou zástavní cenu nemovitosti, od níž se odvíjí i maximální výše hypotečního úvěru, věcným břemenům tedy věnujte zvýšenou pozornost, pokud žádáte o hypoteční úvěr na celou kupní cenu nemovitosti.

Pokud vám nezbývá k zabezpečení přístupu ke své nemovitosti nic jiného než využít věcného břemena přechodu či přejezdu přes cizí pozemek, bude financují banka rovněž lpět na tom, aby se toto věcné břemeno nevztahovalo ke konkrétní osobě (vám), ale přímo k nemovitosti tak, aby toto věcné břemeno přechodu a přejezdu mohli užívat i další majitelé této nemovitosti.

Jak věcné břemeno zjistit

Nedozvíte-li se o existenci věcného břemena od prodávajícího, zcela určitě vás o něm bude informovat smluvní znalec banky při zpracovávání odhadu zástavní hodnoty nemovitosti. To už ovšem může být trochu pozdě, abyste předešli zbytečně vynaloženému času, úsilí i finančním prostředkům. „Doporučujeme se o věcných břemenech či informacích o nemovitosti všeobecně informovat na Výpise z katastru nemovitostí, který vás přijde na 100 korun, a opravdu vám dokáže ušetřit spoustu starostí,“ připomíná Petr Rozkošný z poradenské firmy Broker Consulting.

Váznou-li na nemovitosti nějaká zástavní práva, doporučujeme informovat se u odborníka, zda má vůbec cenu o hypoteční úvěr žádat, popřípadě jak velký vliv na cenu může toto věcné břemeno mít.

Vaše dotazy zodpovídá brněnská hypoteční specialistka Ida Pařilová ze společnosti Broker Consulting.

Chceme si koupit rodinný dům a nemůžeme sehnat potřebné finance. Máme tři děti ve věku 14, 11 let a 15 měsíců. Jsem na mateřské, příjem mám 7600 Kč, manžel je řidič kamionu má 12 000 a diety 25000 Kč. A v tom je kámen úrazu. Nechtějí uznávat diety. Je nějaká šance, že nám úvěr někdo poskytne? Máme ještě úvěr na 300 000 Kč, splácíme 2550 korun měsíčně.
Neklesejte na mysli, započtení diet řidičů z povolání není neřešitelný problém, na trhu již existují bankovní instituce, které tento druh příjmů žadatelů o hypoteční úvěr akceptují, stejně tak je akceptovatelným příjmem i mateřská. Finanční instituce budou při žádosti o hypoteční úvěr zkoumat celkovou výši příjmů a celkovou výši a strukturu výdajů. V tomto případě bych vám zcela jednoznačně doporučila obrátit se na nezávislého hypotečního specialistu, který má přehled o produktech určených k bydlení od více finančních institucí, takový člověk vám pak bude schopen vyřídit úvěr u banky i s vámi popisovanou strukturou příjmů.
Máme se ženou překlenovací úvěr ze stavebního spoření - 1,8 miliónu, splátka činí 11 100 Kč, fix úrok 5 %. Celková splatnost je 23 let, splatnost překlenovací cca 16 let. Pomohli bychom si refinancováním úvěru - novou hypotékou? Ulevilo by se rodinnému rozpočtu? Klidně bychom brali splatnost 30 let.
S refinancováním překlenovacího úvěru žádný problém nevidím, o kolik bude nižší splátka nového úvěru vám nejsem schopna bez bližších údajů říct, odhadem by to mohlo být až 3000 Kč, faktorů ovlivňujících splátku nového úvěru je však opravdu několik, chcete-li však nově splácet co nejméně, doporučila bych vám kontaktovat nezávislého hypotečního specialistu, který bude schopen u bank vyjednat výhodnější podmínky. Je možné, že stavební spořitelna bude chtít za předčasné splacení překlenovacího úvěru nějaký poplatek. Může se jednat například o dvojměsíční úroky, ale i jinou částku. Zjistěte si ji na začátku celé akce s refinancováním, ať vás nepřekvapí v závěrečné fázi celého refinancování.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: S hypotékou do důchodu

Stagnace na trhu s hypotečními úvěry z posledních let přiměla banky inovovat svá portfolia úvěrových produktů. S ohledem na věkovou strukturu obyvatel se pak...

Výběr článků

Načítám