Hlavní obsah

Finanční poradna: Kalouskovy státní dluhopisy to nebudou mít jednoduché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí České republiky umožní domácnostem, aby si v průběhu října a listopadu letošního roku zakoupily státní dluhopisy. I přes problémy veřejných financí některých států Evropské unie budou české státní dluhopisy zřejmě „bezpečným přístavem“ pro drobné investory. V konkurenci dostupných finančních produktů to však dluhopisy nebudou mít jednoduché. Ve skutečnosti jsou jen dalším finančním produktem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Státní dluhopisy se zařadí mezi konzervativní finanční produkty. Jejich distribuci bude pomáhat výrazná mediální kampaň. „Prodeje pozitivně ovlivní slovo „státní“ v názvu produktu. V kontextu současných tržních turbulencí a méně jistého ekonomického výhledu budou lidé chápat investici jako „jistou“. Do značné míry budou mít pravdu, neboť stav veřejných financí České republiky odborníci hodnotí jako relativně dobrý,“ říká Jan Lener, analytik společnosti Broker Consulting a dodává: „Státní dluhopisy si najdou nejenom fanoušky na sociální síti Facebook, ale i reálné kupce. Oproti produktům dostupným na trhu ale nenabízí dluhopisy žádné převratné výhody.“

Mezi hlavní výhody dluhopisů patří bezpečí prostředků a skutečnost, že lidé snadno pochopí, co vlastně kupují. Nevýhodou bude naopak velmi nízké zhodnocení, které je srovnatelné se spořicími účty nebo nižší než u současných nejvýnosnějších termínovaných vkladů. Obě formy uložení peněz jsou rovněž velmi bezpečné, vklady v bankách jsou pojištěné (i zde je státní garance). „S penězi na spořicích účtech lze navíc manipulovat pohodlně v rámci internetového bankovnictví a v případě rostoucí inflace v následujících pěti letech mohou nabídnout vyšší výnos, zatímco dluhopisy budou ztrácet,“ hodnotí Jan Lener. Konkurenty dluhopisů budou i garantované fondy, stavební spoření a u starších občanů s menším objemem prostředků také penzijní připojištění.

Jak by se lidé měli k nákupu dluhopisů postavit?

„Měli by na dluhopisy nahlížet stejně jako na ostatní finanční produkty a uvědomit si, že hlavním záměrem státu je co nejlevněji financovat svůj státní dluh, své veřejné finance. (Ze kterých mimochodem vyplácí například podporu na jiné finanční produkty.) Ideálním řešením je vycházet ze svého dlouhodobého finančního plánu a rozložit peníze do více investic. Jejich skladba by se měla řídit dobou, za kterou budou peníze potřeba, a investičním profilem. Nákup dluhopisů je možné také konzultovat s osobním bankéřem nebo finančním konzultantem, který by měl předložit zejména reálná čísla a propočty,“ hodnotí Jan Lener z Broker Consulting.

Na vaše dotazy odpovídá Petr Rozkošný z poradenské společnosti Broker Consulting.

Chtěl jsem se zeptat na případné problémy s rozdělením SJM. Máme hypotéku u Hypoteční banky i úvěr ze stavebního spoření u Pyramidy a Raiffeisen.
V tomto případě bude nutné disponovat rozhodnutím soudu o vypořádání SJM, poté budou obě bankovní instituce prověřovat schopnost splácet úvěr té osoby, která zůstane v úvěrovém svazku. Pokud nebude tento dlužník dosahovat odpovídajících příjmů, bude nutné k úvěru přizvat další osobu (např. příbuzné). Po vypořádání SJM je také nutné učinit zápis do Katastru nemovitostí tak, aby byla v listu vlastnictví uvedena pouze osoba, které po rozdělení SJM zůstane nemovitost ve vlastnictví.
Když si nechám hypotéku na konci fixační doby refinancovat jinou bankou, musím si u té ,,nové" banky opět založit účet?
Povinnost založení běžného účtu není pravidlem, záleží však na konkrétní finanční instituci. Některé z nich klientům nabízí za zřízení běžného účtu slevu na úrokové sazbě, někdy se tedy může založení běžného účtu u nové banky skutečně vyplatit.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Jak spoří Češi

Češi jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi považováni za spořivý, ale konzervativní národ. Přesto jen třetina Čechů má vytvořenou dostatečnou finanční rezervu na...

Výběr článků

Načítám