Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak zajistit financování přístavby terasy

Léto dorazilo a s ním i dny, kdy je příjemnější trávit čas venku než mezi čtyřmi zdmi. Pokud už nějakou dobu přemýšlíte o přístavbě terasy a nemáte k dispozici potřebné finance, nejspíše se rozhodujete mezi půjčkou a úvěrem ze stavebního spoření. Abyste si mohli užít léto na dosah přírody, máte nejvyšší čas rozhodnout se, jaký způsob financování zvolíte.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Chcete-li, aby byla terasa obyvatelná déle než dva nejteplejší měsíce v roce, nejspíše zvolíte variantu zděné zastřešené terasy. Cena takovéto terasy může přesáhnout i stovky tisíc korun, záleží na výběru stavebního materiálu a ceně řemeslných prací.

Vzhledem k tomu, že terasa půdorysně rozšíří dokončenou stavbu původní, a přesto bude vzájemně propojena s dosavadní stavbou, jedná se dle stavebního zákona (§ 2 odst. 5 stavebního zákona) o přístavbu. Nezapomeňte proto na ohlášení vašeho záměru stavebnímu úřadu.

Půjčka rychle, ale s vyššími úroky

Prázdniny netrvají věčně, a proto dává mnoho lidí přednost rychlosti sjednání půjčky před celkovou výhodností finančního produktu.

Rozhodnete-li se pro standardní půjčku, je pravděpodobné, že bude vyřízena rychle, bude vám umožněno neúčelové čerpání (tj. nebudete muset dokazovat, co chcete půjčkou financovat) a budete si moci nastavit různou délku splatnosti i periodicitu splátek. Rovněž flexibilita výše úvěru je značná, vykoupena je však vyššími úroky.

Úvěr ze stavebního spoření, či překlenovací úvěr?

Překlenovací úvěr i úvěr ze stavebního spoření je určen na financování bytových potřeb, mezi které spadá i přístavba terasy, a to na území České republiky. Stavební spoření poskytují jen stavební spořitelny, pro nárok na státní podporu platí šestiletá podmínka trvání smlouvy.

Spoříte-li alespoň dva roky a máte naspořeno alespoň 30 % cílové částky, získáte možnost čerpat úvěr ze stavebního spoření. Pokud nesplňujete podmínky pro přidělení řádného úvěru, můžete zažádat o překlenovací úvěr, který je určen na překlenutí doby do standardního úvěru ze stavebního spoření. Úvěr tak můžete získat rovnou při sjednání stavebního spoření a nulové naspořené částce. Nejpatrnější rozdíl je ve splácení.

Při splácení řádného úvěru ze stavebního spoření splácíte jak úroky, tak samotnou jistinu úvěru, při splácení překlenovacího úvěru splácíte pouze úroky. To znamená, že se nesnižuje částka, kterou máte vypůjčenou, čímž se však úvěr prodražuje.

Nevýhoda překlenovacího úvěru spočívá v podmínce ručit za úvěr nemovitostí v několikanásobné hodnotě. Projevíte-li v budoucnu zájem o další úvěr ze stavebního spoření či hypotéku, žádná jiná banka nebude chtít stejnou nemovitost do zástavy, banky totiž požadují být první v pořadí ručitelů. Úrokové sazby se u stavebního spoření i překlenovacího úvěru pohybují kolem 5 %.

Projděte si proto svoji smlouvu a zjistěte, zda vám již nárok na čerpání úvěru vznikl a jaké jsou jeho podmínky. Potřebujete-li půjčit částku do 200 tisíc korun, je úvěr ze stavebního spoření vhodnější než půjčka či hypotéka.

Hypotéka jen pro vyšší částky

Pokud bude vaše přístavba stát do 200 tisíc korun, na hypotéku nespoléhejte. Pro banky se jedná o částku, která tvoří dolní limit potenciální výše půjčky.

RPSN, tj. číslo udávající procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru, by bylo u hypotéky na 200 tisíc na hodnotě 4,7 %. V případě americké hypotéky, kdy není třeba dokládat účel úvěru, je sazba RPSN ještě vyšší o 2–3 %.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Slyšela jsem, že se chystají další změny v podmínkách stavebního spoření. V čem spočívají?
Ano, je to tak. Připravují se další úpravy podmínek pro získání státního příspěvku spočívající zejména ve specifikaci účelu sjednání úvěru. Diskutuje se o tom, zda bude povinné naspořené peníze (ať už část, či celá částka) použít na bytové účely, či je bude možno převést do III. pilíře důchodového systému (doplňkové penzijní spoření), případně využít na financování vysokoškolského studia. Otázky vzbuzuje také téma retroaktivity, tj. zda bude nový zákon platit i na staré smlouvy. Na tom, zda z úvěru můžete financovat výstavbu či přístavbu, se nic nemění.
Ráda bych přikoupila část sousedovy zahrady, kterou mi nabídl k odprodeji. Mohu na tento účel použít úvěr ze stavebního spoření?
Bohužel, k takovému účelu nemůžete úvěr ze stavebního spoření využít. Financovat lze pouze realizaci bytové potřeby podle § 6 zákona o stavebním spoření (zákon č. 96/1993), do které náklady na přikoupení pozemku (zahrady) nespadají.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám