Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak snížit náklady na topnou sezónu

Dle meteorologů nás v září čeká nadprůměrně teplé babí léto. Nenechte se ale zmást, podzim tu bude co by dup a hned poté na dveře zaklepe zima, finančně nejnáročnější období roku. Peníze z účtu mizí nejen kvůli vánočním svátkům, ale zejména kvůli vyšším výdajům na provoz domácnosti, které žene nahoru cena energií. Pokud chcete ušetřit, nemusí to nutně znamenat omezení spotřeby energií.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dlouhodobě nižší náklady na provoz vám zajistí správně cílená rekonstrukce i změna dodavatele energií. Jak být na zimu připraven?

Pořádné zateplení domu je základ

Pokud nežijete jen současností, ale hledáte dlouhodobé řešení, pusťte se do rekonstrukce. Sice se nevyhnete jednorázově vyšší investici, za pár let se vám ale vložené peníze vrátí a poté už budete požívat výhod plynoucích z vašeho rozhodnutí.

Základem je zajištění kvalitního zateplení nemovitosti, které vám pomůže ušetřit až polovinu nákladů na vytápění oproti nezateplenému domu. Nejlepších výsledků dosáhnete kompletním zateplením objektu, které zahrnuje izolaci vnějšího pláště domu, výměnu oken a dveří, zateplení zimní zahrady, balkónů, půdy nebo střechy a izolaci podlah či stropu sklepa.

V případě, že nemáte dostatek prostředků a sil na zateplení celého objektu, vyplatí se provést i jen některá dílčí opatření, zejména výměnu oken. Okny uniká nejvíce tepla - až 45 %. Obvodové stěny propustí až 30 % tepla, následuje s 15 % střecha, podlahou uteče až 10 % tepla.

Výměna oken sice něco stojí, vítr v peněžence ale dokáže zmírnit. Tento zásah navíc nevyžaduje stavební povolení, takže se do něj můžete pustit bez zbytečného otálení.

Způsob vytápění rozhoduje

Náklady na vytápění ovlivňuje to, čím topíte. Konečná cena, kterou zaplatíte za spotřebu tepla, však není závislá jen na druhu paliva, ale také nákladech na pořízení celého topného systému a zmiňovaném zateplení objektu.

Ceny paliv se v tomto roce příliš nezmění. Standardně nejdražší variantou je topení elektřinou, především elektrickými přímotopy, nejlevnější naopak topení tuhými palivy, konkrétně dřevem.

Chcete-li topit levněji, promyslete, zda by se vám nevyplatilo vytápění pomocí krbových kamen. Nejen, že z vašeho rodinného rozpočtu ušetříte nemalou částku, ale ještě docílíte vyššího teplotního komfortu a pohled na plápolající oheň jistě také oceníte.

Změňte dodavatele energií

Podle odhadů oborníků portálu Sfinance.cz přinese rok 2014 pokles cen jak zemního plynu, tak elektřiny. U zemního plynu dojde ke zlevnění ceny distribuce až o 5 %, což představuje úsporu v řádech stovek korun.

V případě elektřiny můžete počítat s ještě větší úsporou, jelikož cena silové elektřiny klesne o 10 – 15 %. Pokles stejného rozsahu se očekává i od cen za distribuci. Ceny by se měly udržet na podobně nízké úrovni i v roce 2015. Je tedy pravděpodobné, že se trh energií pohne. Využijte toho.

Sledujte nabídky dodavatelů a vyberte si toho, který dokáže nejlépe splnit vaše potřeby a požadavky. Správná chvíle na změnu dodavatele je právě teď, neboť proces převodu trvá 3 až 4 měsíce. Chcete-li být na zimní měsíce v péči levnějšího dodavatele, zažádejte o změnu již během září.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Nedávno mne doma navštívil prodejce zemního plynu. Nabídl mi smlouvu přímo k podpisu. Cena za plyn byla nižší, než kolik platím teď. Smlouvu jsem zatím nepodepsala, je takový způsob prodeje vůbec legální?
Podomním prodejcům energií bych raději neotevíral dveře. Jedná se sice o legální prodej, nicméně jejich „neodolatelné“ nabídky bývají často jednostranně zaměřené a výhodné jen na první pohled. Nesouhlaste s první nabídkou, kterou vám kdo předloží. Nabídky porovnávejte, třeba pomocí on-line srovnávače cen energií.
Je nějaký rozdíl mezi dodavatelem a distributorem elektřiny?
Distributor elektřiny je společnost, která se stala držitelem licence na distribuci elektrické energie, ta provozuje distribuční soustavu a zajišťuje tak transport elektřiny z elektrárny do vaší domácnosti. Jde tedy o transport i údržbu tohoto spojení. Distributora nelze změnit, je dán územní rozlohou. Dodavatel elektřiny je na rozdíl od distributora společnost, od níž kupujete samotnou koncovou silovou elektřinu, coby komoditu. Každý odběratel má právo vybrat si svého dodavatele. Smlouvu lze uzavřít s jakýmkoliv dodavatelem a distributor má povinnost elektřinu přes svou distribuční síť propustit.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám