Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak pomocí pojistného ušetřit na daních

Kromě snížení daňového základu o zaplacené úroky na hypotéku či stavební spoření můžete ušetřit na daních i jinak. Chcete-li využít možnosti snížení daňového základu o zaplacené pojistné na životní a penzijní připojištění, musíte k vašemu daňovému přiznání přiložit potvrzení pojišťovny či penzijního fondu. Pokud navíc chcete, aby za vás daňové přiznání odevzdal zaměstnavatel, je potřeba mu podklady poskytnout oficiálně nejpozději do 15. února.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Potvrzení pojišťovny o výši zaplaceného pojistného v uplynulém roce zasílají svým klientům pojišťovny automaticky koncem ledna. Pokud jste ho doposud neobdrželi, je nejvyšší čas se v pojišťovně informovat, kdy vám ho vystaví. Kdybyste ho nestihli předat svému zaměstnavateli do 15. 2., museli byste si daňové přiznání sestavit sami. Pro zaměstnance, který měl v uplynulém roce pouze příjmy ze závislé činnosti, jsou to zbytečné starosti navíc.

Podmínky, za kterých lze této daňové výhody využít, jsou stanoveny v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Daňový základ si lze snížit o zaplacené pojistné na životní pojištění maximálně do výše 12 000 Kč. Navíc je podle zákona nutné splnit následující podmínky: výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) musí být ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let.

U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití navíc platí předpoklad, že pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40 000 Kč a pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70 000 Kč.

V případě penzijního připojištění máte nárok na daňový odpočet pouze v případě, že ročně zaplatíte více než 6 000 Kč. Odčitatelnou položkou je pak částka, která převyšuje tuto hranici. Její maximální výše je 12 000 Kč. Platíte-li například roční platbu na penzijní připojištění ve výši 9 000 Kč, od daně si můžete odečíst 3 000 Kč, o které jste převýšili hranici 6 000 Kč. Maximálního daňového odpočtu (6 000 Kč) dosáhne ten, kdo na penzijní připojištění vložil za minulý rok 18 000 Kč.

Na vaše dotazy odpovídá Jana Štantejská, manažerka Broker Consulting, a.s.

Mám uzavřené stavební spoření ještě z doby před rokem 2004, kdy byla státní podpora 4 500 Kč. Cílovou částku mám 300 000 Kč a spořím pravidelně měsíčně 1 500 Kč. Mohu ještě pokračovat ve spoření?
V dotazu není uvedené přesné datum vzniku stavebního spoření a aktuální zůstatek na smlouvě. Tyto informace jsou velmi důležité pro zjištění efektivního úroku Vaší smlouvy. Čím delší dobu si ponecháte stavební spoření, tím nižší bude celková efektivita smlouvy. Co musím ocenit je, že spoříte pravidelně měsíčně částku 1 500 Kč, při které získáte maximální státní podporu. Cílová částka je zbytečně vysoká, protože při pouhém zhodnocování finančních prostředků ji celou nevyužijete a úhradu za uzavření 1 % z cílové částky vám již nevrátí. Cílová částka by měla efekt, pokud byste si vzal úvěr např. na rekonstrukci. Takže spořte ještě nějakou dobu, až budete mít smlouvu celkem osm až deset let, začněte se pomalu poohlížet po následovníkovi tohoto spoření.
Zdědila jsem po tatínkovi domek v hodnotě 400 000 Kč, který bude potřebovat rekonstrukci asi za 1 000 000 Kč. Já vydělávám 10 500 Kč měsíčně a přítel 17 000 Kč. K dispozici máme 50 000 Kč, ale nemáme stavební spoření. Pokud by bylo potřeba, může nám maminka ručit bytem v hodnotě asi 1 000 000 Kč. Máme nějakou šanci získat půjčku? Jaký druh půjčky by pro nás byl nejvhodnější?
Ve vašem případě vyjde s nejvyšší pravděpodobností hypoteční úvěr lépe než úvěr ze stavebního spoření. Splátka u 100% hypotéky by činila cca 5 800 Kč, tzn. že byste nemuseli vkládat žádné vlastní prostředky. Ty byste si raději měli nechat jako finanční rezervu pro nepředvídatelné životní situace. Finanční zatížení s touto splátkou bude pro vás nejúnosnější a raději byste si měli odkládat nějakou rezervu na umoření hypotéky např. za 20 let, abyste měli závazky splacené v rozumném čase a nepřepláceli jste bance. Zástava od maminky může být použita alespoň na dobu než dokončíte rekonstrukci. Pak bude moci být použita jako zástava zděděná nemovitost.  Existuje také možnost, kdy by odhadce určil budoucí hodnotu nemovitosti a banka by ji akceptovala. To by však bylo třeba posoudit s ohledem na přesný záměr rekonstrukce. Proto vám doporučuji se sejít s hypotečním specialistou a připravit celou strategii vám šitou na míru, nebo se zeptat alespoň v šesti bankách jaké nabízejí podmínky. Zajímejte se také o všechny možné poplatky (za čerpání, za vedení účtů) a hlavně si zjistěte, zda vám bude vyhovovat systém čerpání, které banka nabízí.
(více na www.brokerconsulting.cz)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám