Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak na koupi nemovitosti v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny přejí poznávání nových zemí. Při toulkách v cizině občas narazíte na místa, která ve vás vyvolají myšlenku, jaké by to bylo si v této lokalitě pořídit nemovitost. Není třeba se spokojit jen s představou. I na zahraniční nemovitost můžete získat hypoteční úvěr a využít tak aktuálně nižších cen nemovitostí i v zahraničí. Sen o vlastním apartmánu u moře či chalupě v Alpách může být už příští léto realitou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Koupě nemovitosti v atraktivní lokalitě v zahraničí (v blízkosti turistických destinací, v centrech měst) je zajímavou finanční investicí, od které se dá očekávat další zhodnocení v budoucnosti. Navíc můžete nemovitost v době, kdy ji nebudete využívat, pronajímat. U některých domů nebo bytů, které se dobře pronajímají, může příjem z nájmu pokrýt celou nebo větší část hypoteční splátky.

Neopomeňte však, že se může nepříznivě otočit vývoj měnového kurzu. Pokud se budete chtít tomuto riziku vyhnout, je nejjednodušší cestou pronajímat nemovitost Čechům za české koruny.

Vývoj cen přeje nákupu

Vývoj cen nemovitostí v zahraničí se příliš nevymyká vývoji cen v České republice. Podobně jako u nás klesají ceny bytů i ve většině zemí Evropské unie (pokles o 5,6 %).

V některých evropských zemích jako je Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko a Litva, je pokles cen nemovitostí dokonce ještě výraznější než v Česku. Naopak mírnější snižování cen je patrné v Portugalsku, Bulharsku, Slovensku a Lotyšsku.

Zástava nemovitosti v ČR je podmínkou

Dobrá zpráva je, že české banky hypotéky na zahraniční nemovitost poskytují. Je tu ale jedno podstatné ale – je nutná zástava v podobě nemovitosti v České republice. K tomu se připravte, že vyřízení úvěru na zahraniční nemovitost může trvat déle, protože je s ním spojeno více papírování. U některých bank můžete očekávat i vyšší úrok.

Sazba, podmínky a nutný minimální vklad závisí na finanční situaci kupujícího. Obvykle je možné získat hypotéku až do 60 – 70 % odhadní ceny nemovitosti. Obecně lze říci, že hypotéky v eurech jsou vázané na EURIBOR (The Euro Interbank Offered Rate – nejčastěji používaný index u zahraničních hypoték v eurech). Často se však stává, že české banky na tento index nehledí a poskytují vlastní sazby.

Požadavky na sjednání hypotéky závisí na mnoha faktorech, např. na délce úvěru, požadované částce, zemi a podmínkách konkrétní banky. Rozhodně je výhodné obrátit se se svojí žádostí na banky, které mají v zemi, kde se nemovitost nachází, své pobočky.

Koupě nemovitosti na vlastní pěst? Nemusí se vyplatit

Máte-li svoji nemovitost vybranou, můžete přistoupit k její koupi buď na vlastní pěst, nebo se nechat zastupovat specializovanou realitní kanceláří. Obě varianty pečlivě zvažte. Je pravděpodobné, že kupní smlouva včetně všech dalších dokumentů bude psána v cizím jazyce, což ztěžuje porozumění obsahu smluvních dokumentů.

Rozhodně nepodepisujte nic, čemu nerozumíte, nebo si nejste jisti přesným výkladem. Vezměte si čas na prostudování a nechte si vše přeložit.

Pokud se rozhodnete využít služeb specializované realitní kanceláře, ušetříte si mnoho času a nervů, ale bude vás to něco stát. Realitní kanceláře specializované na zahraniční trh spolupracují s partnerskými společnostmi, které přímo působí v zemi, kde si chce kupující nemovitost pořídit.

Díky tomu místně příslušná realitní kancelář s prodávajícím zkonzultuje a připraví smlouvu a dohlédne na veškerý následný administrativní proces.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Již několik let s rodinou jezdíme na několik týdnů do apartmánu v Chorvatsku. Máme to tam moc rádi, dokonce jsme uvažovali, že bychom si nějaký apartmán koupili a pronajímali ho i našim známým. Je možné získat hypotéku u zahraniční banky?
Ano, je to možné, cizí banky se úvěrům na bydlení ve prospěch cizinců nebrání. Ve většině zemí Evropské unie, kam Chorvatsko patří, je podstatně širší okruh hypotečních bank. Úvěry na bydlení v cizině často poskytují i výlučně specializované instituce. Nicméně, proces získání hypotéky může být i přesto poměrně komplikovaný. Jednotlivé země a banky nabízí různé podmínky sjednání úvěru. Některé banky vyžadují několik let bankovní historie v zemi, v níž chcete nemovitost pořizovat. Doporučuji vám navštívit advokáta nebo notáře, který zná místní právní předpisy.
Jak nenaletět, pokud si chci koupit nemovitost v zahraničí přes realitní kancelář? Bojím se podvodníků.
Opravdu není jednoduché důvěryhodnou realitní kancelář sehnat. Máte-li pochybnosti, obraťte se na Asociaci realitních kanceláří České republiky, která vám pomůže zorientovat se v procesu koupě nemovitosti v zahraničí. Asociace vám také poskytne rady, na co si dát při výběru realitní kanceláře pozor a jak si ověřit její důvěryhodnost.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám