Hlavní obsah

Domky ve Zlaté uličce už mají fasádu

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to první rekonstrukce Zlaté uličky od roku 1942, kdy sem byla zabudována kanalizace. Nejtěžší a nejsložitější práce už jsou hotovy. Renovace vyšla na 34 miliónů korun. Do slavnostního otevření 1. června už chybí opravit na Hradě jen interiéry domů a pár posledních omítek.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kromě opravené komunikace má novou fasádu už pět domů.

Článek

Opraveno je podloží, instalovaly se sítě a opravily komunikace. V domcích je zavedena elektřina a nyní se dodělávají podlahy a topení. Nájemci ještě vybráni nejsou.

Turisty i Pražany oblíbená Zlatá ulička na Pražském hradě se pro veřejnost uzavřela v květnu loňského roku. „Opravdu hrozilo zřícení domků. Podloží bylo pohyblivé, kanalizace byla také ve velmi špatném stavu, dokonce prosakovala a významně tak zhoršovala stav historických domů. Začaly se úplně vychylovat ze své osy,“ řekl deníku Právo stavbyvedoucí Stanislav Franc.

Nájemci vzejdou z tajné dražby

V tuto dobu dokončování fasád, které už jsou hotovy na pěti domech, přerušilo mrazivé počasí, ale řemeslníci nezahálejí a začali pracovat uvnitř domků. „Nyní se dělá na interiérech. Zavedli jsme do všech domečků elektrické rozvody, dělají se omítky, podlahy a elektrické topení. To velmi uspoří náklady na provoz i budoucím nájemcům,“ komentoval současnou fázi rekonstrukce druhý stavbyvedoucí Zdeněk Procházka.

Kdo domky, které budou sloužit komerčním účelům, na jaře osídlí, zatím ještě není jasné.

I fasády zůstanou v úplně stejných barvách, jak nátěr navrhl Jiří Trnka David Šebek,
mluvčí správy Hradu

„Probíhá výběrové řízení formou tajné dražby. Budeme vybírat z obálek, kdo nabídne nejvíce. Ale z šestnácti domečků, které v uličce jsou, bude do devíti umístěna stálá expozice. V jednom domě bude výstava historie Zlaté uličky a ostatní budou patřit významným osobám, které tu žily. Bude tu domek zlatníka s dobovou dílnou, věštírna slavné vědmy madame de Thébes neboli Matyldy Průšové, historická krčma, prvorepubliková domácnost nebo například bylinkářství. Vše tu bude pouze na ukázku, pokud bude mít někdo žízeň nebo si bude chtít koupit nějaký šperk, musí využít komerčních obchodů. Účelem je ukázat návštěvníkům historii tohoto místa od 17. století až do první republiky,“ prozradil Právu mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Dělníci nemohli použít téměř žádnou techniku

Stavbaři si v současné fázi rekonstrukce pořádně oddychli, protože tu nejtěžší část už mají za sebou. „Nejhorší bylo, že tu denně pracovalo průměrně 30 dělníků, ale vzhledem k tomu, že je to památkově chráněný objekt, nemohli použít téměř žádnou techniku. I výkopy do hloubky šesti metrů museli dělat ručně. I když by se sem malý bagr vešel, měli jsme smůlu,“ dodal šéf stavbařů Procházka, který veškeré použité materiály a povrchové úpravy konzultoval a před realizací nechal schvalovat památkáři.

„Rekonstrukce probíhá celou dobu pod přísným dohledem. Tady to určitě nedopadne jako Karlův most. Kontrolní den tu máme skoro každý týden. I například fasády zůstanou v úplně stejných barvách, jak nátěr navrhl v roce 1955 Jiří Trnka,“ dodal mluvčí Hradu Šebek.

Dokončení rekonstrukce, která vyšla na celkem 34 miliónů korun, se turisté už nemohou dočkat. „Po celou dobu se sem lidé snaží dostat. Máme tu dvoje zábrany, ale ani to je neodradí. Dokážou proklouznout i kolem hlídače, někdy je to vážně neuvěřitelné,“ popsal netrpělivost návštěvníků Pražského hradu vedoucí stavby Franc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám