Hlavní obsah

Domažlický pivovar může ožít do roku 2015

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kulturu a dobré pivo má za několik let lákat návštěvníky zrekonstruovaný pivovar v Domažlicích. V současnosti má radnice připravený projekt pro územní rozhodnutí, na jaře 2014 by mohla být zahájena přestavba budovy.

Foto: archív města Domažlice

Budova pivovaru spojí moderní architekturu s historickými interiéry.

Článek

Život by se do areálu pivovaru mohl navrátit už na jaře 2015. „Zatím je na konkrétní termíny příliš brzy. Lze říci, že by vše mohlo být hotové zhruba rok po zahájení stavebních prací,“ řekl Právu starosta Domažlic Miroslav Mach (SPM Domažlice) a dodal, že výraznou roli sehraje také výsledek voleb do obecních zastupitelstev v roce 2014.

Žádost o dotaci

Rekonstrukce objektu by podle projektu městskou kasu přišla na sedmdesát miliónů korun. Podle starosty je však možné vysoutěžit částku o několik miliónů nižší. Potřebná suma by se tak mohla pohybovat mezi šedesáti až pětašedesáti milióny korun. Na vybudování kulturní části chce město získat dotaci z Evropské unie.

„Reálná částka, kterou by bylo možné dostat, je tak třicet miliónů korun,“ sdělil Mach. Radnice by se však snažila rekonstrukci realizovat i v případě neúspěšné žádosti. Naopak ziskovou část budovy, tedy pivovar nebo restauraci, budou Domažlice muset financovat z vlastní kasy nebo s pomocí provozovatele. „Jsme připraveni jednat se zkušenými právovárečníky o konkrétní formě spolupráce,“ doplnil Mach.

Pivo i kultura

Na co chtějí Domažlice návštěvníky pivovaru nalákat? „Především na kvalitní čisté pivo z tanku, chodskou kulturu, dobré jídlo nebo na expozici husitské historie,“ líčí starosta s tím, že roční produkce piva by zpočátku měla dosahovat tisíce hektolitrů.

Podle místostarosty Karla Štípka (SPM Domažlice) by si mohly polepšit Galerie bratří Špillarů nebo Městská knihovna Boženy Němcové, které by přestěhováním získaly mnohem více místa.

„Měli bychom k dispozici dvojnásobě větší prostory, větší výběr z fondu a bezbariérový přístup, který v současné budově chybí. Vedle knihovny by byl malý sál pro pořádání různých přednášek či akcí pro naše čtenáře,“ líčí pozitiva ředitelka knihovny Lenka Schirová.

Historie pivovarnictví v Domažlicích sahá až do roku 1341. Samotná budova pivovaru pochází z počátku 18. století. Rekonstrukcí objektu a vybudováním minipivovaru s varnou by se v roce 2015 začalo vařit domažlické pivo po více než 20 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám