Hlavní obsah

Do privatizace jdou v Praze 3 všechny byty

Právo, Hynek Paštěka

Žižkovská radnice se rozhodla pod tlakem místních obyvatel dát do privatizace i posledních padesát domů, které prozatím zůstávaly v bytovém fondu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé z těchto domů si privatizaci vyžádali proto, že v době rostoucích nájmů v obecních bytech je pro ně výhodnější platit hypotéku, kterou privatizovaný byt uhradí.

Jedná se především o soubor panelových domů v Baranově, Blahoslavově, Jeseniově, Ostromečské a Roháčově ulici, šest domů na Hollarově náměstí a také bytový dům Zelenky-Hajského číslo 4.

„Obě koaliční strany, ODS i TOP 09, ve svých volebních programech deklarovaly, že chtějí umožnit privatizaci všem lidem. Do bytového fondu bylo zahrnuto na žádost ČSSD zhruba tisíc bytů. Vládnoucí strany se však poté dohodly, že bytový fond pro sociální potřeby zajistí jinak a oněch tisíc bytů do privatizace půjde,“ sdělil Právu tiskový mluvčí radnice Prahy 3 Jan Sotona.

Koalice Žižkov (nejen) sobě (ŽNS) zprávu o zrušení fondu bydlení přivítalo. „Zrušení fondu bydlení jsme jako sdružení a posléze koalice Žižkov (nejen) sobě prosazovali od roku 2009. Je jedině spravedlivé, že díky našemu společnému úsilí budou nyní moct privatizovat všichni, kdo o to budou mít zájem. Nová koalice TOP 09 a ODS se s tímto naším požadavkem nakonec ztotožnila,“ řekl Právu předseda klubu ŽNS Matěj Stropnický. Přesto však dodává, že zatím nejde o příběh se šťastným koncem.

Chybí pravidla privatizace

Prozatím privatizace bytů na Žižkově probíhá podle předvolebních pravidel a privatizační komise, která by měla stanovit nová pravidla, se sešla až čtyři měsíce po volbách. Chybí harmonogram privatizace, kdy přijde na řadu a podle jakých pravidel bude privatizovat.

„Pro obyvatele Prahy 3 už dnes nerozhoduje, jestli půjdou do privatizace do léta, na podzim nebo za rok. Mají ale podle mne právo na to, aby věděli, kdy to bude. Potřebují to vědět, aby si mohli rozmyslet, zda si byt koupí a shromáždit na koupi dostatečné finanční prostředky. Pro neexistenci harmonogramu není žádný důvod,“ uvedl Stropnický.

Sdružení ŽNS chce do pravidel prosadit dvacetiprocentní slevu za rychlou platbu a dalších dvacet procent dolů za závazek neprodávat po dobu pěti let byt třetí osobě.

„První sleva motivuje k rychlému jednání a usnadňuje radnici organizaci privatizace, druhá brání spekulacím s byty. První návrhy TOP 09 směřují rovněž tímto směrem, a tak není jasné, kde je problém pravidla upravit v nejkratším možném termínu,“ dodal Stropnický.

Kdy bude v privatizačních podmínkách jasněji, neví ani Sotona. „Vše je nyní na privatizační komisi. Ceny však bude v každém případě stanovovat znalec, podle starých pravidel se pohybovaly v rozmezí 18 až 20 tisíc korun za metr čtvereční, někdy i méně. Privatizace je složitý proces, o každém domě musí rozhodovat zastupitelstvo. Proto myslím, že nedoběhne ani tento, ani příští rok,“ dodal Sotona.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny starších bytů v Praze porostou

Kdo si chce pořídit starší byt v pražské cihlové zástavbě, letos za něj může zaplatit o něco více než loni. Podle realitních kanceláří pokles jejich ceny...

Výběr článků

Načítám