Hlavní obsah

Chomutov postaví zimní stadión za 1,4 miliardy

– CHOMUTOV
Právo, Šárka Tonarová

Hokejisté a bruslaři by mohli vyjet na led nového chomutovského zimního stadiónu už za necelé dva roky. Stavba nového areálu na místě bývalých kasáren by měla přijít na 1,4 miliardy korun.

Foto: Chomutov, Právo

Vizualizace chomutovského zimního stadiónu.

Článek

„Probíhá výběrové řízení na stavbu, lhůta pro podávání nabídek vyprší 29. srpna. O nejvhodnější nabídce bychom mohli rozhodnout v polovině září,“ uvedla chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

I kdyby se proti zářijovému rozhodnutí nikdo neodvolal a stavba začala v nejbližším možném termínu, do konce roku stadión stát nebude. Prosinec 2008 byl přitom jedním z několika termínů dokončení stavby. Ten úplně nejoptimističtější předpokládal zahájení provozu už v roce 2006.

Vysvětlení průtahů byla různá, od nevyjasněných pozemkových vztahů, přes dlouhé projednávání změn územního plánu až po ekologický průzkum. Za zpoždění prý mohli také příliš vzdorovití opoziční zastupitelé, kterým se nelíbila smlouva s obchodním řetězcem Spar. Ten totiž koupil od města pozemky pod starým zimním stadiónem. Opozice si tehdy nebyla jistá, jestli krkolomná řeč smlouvy dostatečně zajistí, aby se nezboural starý stadión dřív, než si město postaví nový.

Sportovci nahradí vojáky

Ledový stánek bude jednou z nejnákladnějších staveb relaxačního a oddechového centra budoucnosti, jež se Chomutov chystá v areálu bývalých vojenských kasáren vybudovat. Velkorysý projekt je značně nákladný. Předpokládá se, že přestavba areálu někdejších kasáren na stadióny, plavecký areál a zázemí přijde na 1,4 miliardy korun.

Peníze však z větší části zaplatí Evropská unie. Jednotlivé stavby jsou součástí integrovaného plánu rozvoje, který městu umožní požádat o čerpání dotací z EU v letech 2008 až 2013. Chomutov může získat až 92,5 procenta celkových nákladů.

.: Atletický areál by měl město přijít na více než 250 miliónů korun.foto: Právo/Chomutov

Centrum propojí nově vznikající areál s Kamencovým jezerem. Počítá se s vybudováním zimního stadiónu, tréninkové haly, parkovištěm pro 350 aut a zázemím pro lední hokej za téměř půl miliardy.

Dalších 250 miliónů bude stát letní fotbalový stadión s atletickými drahami a prostorem pro další disciplíny, např. hod oštěpem. Kulturně společenské centrum počítá se třemi moderními kinosály, prostorem pro kulturní a společenské akce či kongresy a semináře. V relaxačním centru bude moderní aquapark s atrakcemi a zázemí s fitness studiem, saunou a masážemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Masarykovo nádraží nemá končit, ale růst

V posledních dnech se hovoří o zániku Masarykova nádraží, jako by byl za dveřmi. Primátor Pavel Bém (ODS) ale letos v dubnu podepsal deklaraci, která naopak...

Výběr článků

Načítám