Hlavní obsah

Ceny bydlení už klesat nebudou

Právo, Karel Kvapil

Poptávka po bytech, rodinných domcích a pozemcích se v polovině letošního roku drží na číslech srovnatelných s rokem 2006. Odborníci však varují před kalkulacemi na další pokles cen.

Foto: Archiv, Právo

Nové byty

Článek

Byty v kvalitní lokalitě a v dobrém stavu si navíc přes ochlazení poptávky po předloňském a loňském boomu drží své ceny na stabilní úrovni. Zastavil se i propad cen panelových bytů.

Zájem je o nepředražené nemovitosti

„Do konce letošního roku očekáváme obecně u všech typů nemovitostí po celé České republice už v průměru stagnaci. Zájem je především o nepředražené nemovitosti – tedy ty, u nichž si majitelé uvědomili, že za ceny platné během loňského a předloňského boomu se dnes už prodat nedá. Nový trend od počátku roku registrujeme u novostaveb.

Poptávku zaznamenáváme u projektů po kolaudaci s možností okamžitého nastěhování. Takzvané projekty na papíře – tedy novostavby před prvním výkopem – v současnosti důvěru zákazníků nemají. Klienti jsou k míře potenciálního rizika citlivější,“ popsal situaci na trhu Aleš Budín, ředitel realitní kanceláře AAABYTY. CZ.

Rodinné domky stejně jako pozemky doznaly proti minulosti nejmenší změny. Ceny v dobrých lokalitách šly dokonce nahoru. Mezi kupujícími se ovšem klade daleko větší důraz na zateplení a další možné energetické úspory.

Důležitá je spolupráce s profesionály

Cenová houpačka letošního roku vyžaduje podle Budína pro dobrý prodej či nákup konzultaci odborníka víc než kdy dřív.

„Pro poptávající je v tuto chvíli spolupráce se seriózní realitní kanceláří zvlášť důležitá. Nejen proto, aby v rámci realitního obchodu nenaletěl, ale též aby udělal obchod za zajímavou cenu. Ta se navíc v letošním roce mění velmi rychle, a co platilo včera, už dnes neplatí.

Ze stejného důvodu je spolupráce s profesionály důležitá i pro nabízející. Úspěšný obchod musí být výhodný pro všechny strany,“ zdůraznil Aleš Budín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám