Hlavní obsah

Čeladná se mění v beskydské Beverly Hills

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČELADNÁ

Když asi před třemi lety začínal developer nabízet v Čeladné na Frýdecko-Místecku nové byty, šokoval zájemce cenou, kterou měli zaplatit. Několikanásobně převyšovala sumu, za niž se do té doby prodávalo bydlení v panelových domech v nedalekých městech.

Článek

 I když se dnes za byty v Čeladné platí stále víc, hlad po nich strmě roste. Do malebné beskydské obce k dosavadním 2240 obyvatelům rychle přibývají noví. Apartmány si tady koupili i hokejisti Roman Čechmánek a Petr Čajánek, na nedaleké chalupě tu odpočívá i manželka premiéra Pavla Topolánková.

"Stěhují se k nám hlavně lidé, kteří chtějí bydlet na venkově, ale pracují ve městě. Podnikatelé, šéfové firem, lékaři. Čeladná má skvělou polohu, je kousek od krajského města a dalších průmyslových center," říká starosta Pavol Lukša (KDU-ČSL).

Byty prodány dřív, než se postaví

Do Ostravy je to z Čeladné autem dvacet minut, do Frýdku-Místku deset. "Další výhodou je překrásná horská scenérie. Na katastru obce je dvanáct vrcholů s nadmořskou výškou přes tisíc metrů," pokračuje starosta. V Čeladné jsou prakticky veškeré služby, chloubou je golfový areál s 36 jamkami, jezdecký areál, nechybějí tenisové kurty.

Letecký pohled na golfové hřiště v Čeladné. Foto czechtourism.cz

Slabší to sice je se zimními sporty, ale obec chce postavit nový lyžařský areál, a také aquapark.

"Zájem o byty je v Čeladné opravdu obrovský," potvrzuje manažer Jakub Bernady z Conti Real Čeladná. Firma před dvěma lety dokončila bytový dům Skalka s 31 byty a začátkem letošního října předá majitelům 51 nových bytů ve třech viladomech přímo v centru obce. Drtivá většina jich byla prodána už v době, kdy se začínaly stavět. Průměrná cena se přitom pohybovala kolem 33 tisíc korun za metr čtvereční.

Stavět se má i polyfunkční dům, kde bude kromě radnice a služeb i třináct bytů. "Budou mít ještě vyšší standard, takže jsou i dražší - 39 tisíc korun za metr čtvereční," říká Bernady. Byty v Čeladné si kupují nejen lidé z regionu, ale i Pražáci. "A také cizinci," doplňuje Bernady.

V apartmánovém domě Lara si byty koupily mimo jiné i hokejové hvězdy Roman Čechmánek a Petr Čajánek. V domě, kde je bazén, sauna, solární louka, solná jeskyně, obchody i lékárna, se ceny za byty pohybovaly od 1,3 do 7 miliónů korun. Zájem byl přesto obrovský.

Podle starosty Lukši na Čeladné rostou také novostavby rodinných domů. "Jak nám přibývá obyvatel, rodí se i více dětí. Letos už máme přes deset přírůstků. Musíme začít uvažovat o přístavbě mateřské školy," říká první muž Čeladné.

Pod jeho vedením se obec před léty zadlužila, když na místě původní továrny, kde později byla vojenská kasárna, postavila nové náměstí s desítkami nadstandardních bytů a nebytovými prostory. "Při splácení svých závazků jsme se ale nezpozdili nikdy ani o jediný den," dodává Lukša.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud přivřel brány Špindlerova Mlýna

Investorům, usilujícím o překotnou výstavbu apartmánových domů, přivřel ve středu Nejvyšší správní soud v Brně vrátka. Ve středu potvrdil platnost stavební...

Výběr článků

Načítám