Hlavní obsah

Brno obnovuje čtvrtou unikátní vilu

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Secesní Löw-Beerova vila v Brně je před rekonstrukcí. Komu tento architektonický pojem nic neříká, napovíme: vila Tugendhat a její zahrada směřující dolů svahem. Půjdete-li po ní, dojdete k Löw-Beerově vile v ulici Drobného 22. Bydleli tam rodiče Grety, která si vzala Fritze Tugendhata. Horní část pozemku byl svatební dar.

Foto: Jan Trojan , Právo

Löw-Beerova vila se proměnila ve staveniště.

Článek

Löw-Beerovi provozovali v Brně textilky, jiná část židovské rodiny cukrovary i cementárny po celé tehdejší monarchii i později v republice.

Vila stojí od roku 1903, Löw Beerovi ji koupili roku 1913. Minulý týden tam slavnostně představili projekt nazvaný Obnova secesní památky, vila a život rodiny Löw-Beerů. Bude to čtvrtá architektonicky pozoruhodná vila v Brně. Stavební firma Tocháček Brno, s. r. o., zahájila práce před několika dny, dělníci již stačili odkrýt mj. původní secesní dřevěné zábradlí. „Předchozí uživatel, Masarykův studentský domov, neměl mnoho prostředků na větší zásahy, proto zůstal interiér docela zachován,“ řekla vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.

Celková obnova přijde na 65 miliónů korun, hotovo bude na podzim příštího roku. Evropské zdroje poskytnou 47 miliónů korun. Ve vile vznikne stálá expozice věnovaná brněnské buržoazii, dějinám tamní architektury i historii měšťanstva.

V zahradním domku by měla vzniknout kavárna. Říkalo se mu odnepaměti celnice. Podle Jaromíra Hanáka, náměstka ředitele provozujícího Muzea Brněnska, právě v těchto místech končilo kdysi město a procházela tudy tzv. potravinová čára, není tedy vyloučeno, že tam kontrolovali potraviny směřující do Brna. Do otevření obnovené vily to muzejníci přesněji zjistí a popíší.

Celá zahrada se propojí

Architektka Černá Právu potvrdila, že existuje dohoda mezi Muzeem města Brna a Muzeem Brněnska o propojení vily Tugendhat a vily Löw-Beerů a jejich areálů, tedy celé zahrady. Zatím jsou oba pozemky oddělené plotem. Generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková označila toto propojení za „nesmírně cenný bonus“. Ocenila také Brno a Jihomoravský kraj za péči o brněnské vily.

Obnovena je Jurkovičova vila ve správě Moravské galerie, vila Tugendhat ve správě města, obnovuje se vila Stiassny ve správě NPÚ a nyní vila Löw-Beerova ve správě kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám